I Kronoberg har man under senare år uppmuntrat olika individuella arbetstidlösningar. Detta för att skapa en bättre arbetsmiljö och få en friskare personal. Totalt 23 olika modeller har prövats, bland annat 3-3-modellen som Kommunalarbetaren har skrivit om.

Trots det har sjukfrånvaron ökat stadigt sedan 1996. Bara under det senaste året har antalet sjukdagar per anställd ökat från 24 dagar till 26.

Personaldirektör Stefan Bergström berättar för Dagens Medicin att avsikten med de individuella lösningarna var att skapa balans mellan fritid och arbete. Men en del anställda har i stället klumpat ihop flera långa arbetspass för att få en längre ledighet.

— Tyvärr leder detta också ofta till att man sliter ut sig under de intensiva arbetspassen, säger Stefan Bergström.

Alla scheman ska nu ses över. Det kan leda till att de anställda inte längre får arbetstid helt fritt.