— Det budet kan mycket väl bli lägre än de 3,5 procent som Kommunal hade fått enligt det avtal som nu sagts upp, säger Kommunförbundets förhandlingsdirektör Markus Gustafsson.

Budskapet från Kommun- och Landstingsförbundet är att kassan är tom. Det finns inga pengar till löneökningar.

Veckan före jul överlämnade arbetsgivarna sina utgångspunkter inför förhandlingarna. De beskriver den ekonomiska vardagen för kommunerna. Nära var tredje kommun klarar inte balanskravet utan går med underskott i sin verksamhet. Och nästa år späs underskotten på med höjda sjukförsäkringskostnader.

— Jag förstår helt och hållet bakgrunden till Kommunals krav. Det är inte rimligt att lönerna ska vara så låga i vår sektor. Men jag hoppas och tror samtidigt att Kommunal håller med om vår verklighetsbeskrivning. Det finns inga pengar till höjda löner, säger Markus Gustafsson.

Det vore bra om staten sköt till de pengar som saknas, tillägger han. Men det är inget som Kommunförbundet tänker begära.

— Vi förhandlar med Kommunal och ingen annan, säger han.

Kommunals avtalsombudsman Håkan Petterson bekräftar att han har tagit emot Kommunförbundets utgångspunkter inför förhandlingarna.

— Det är samma eländesbeskrivning som vi har hört tidigare. Jag kan hålla med om att många kommuner har det svårt. Men det är inte vårt problem. Det är inte Kommunals uppgift att tala om var arbetsgivarna ska ta sina pengar ifrån. Vi kan bara säga att det inte är våra medlemmar som med låga löner som ska betala den välfärd kommunerna ska ge till sina medborgare, säger Håkan Petterson.