Trepartssamtalen om sjukfrånvaron under ledning av Kenth Pettersson, Generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, har spruckit. Staten, facken och arbetsgivarna ska lämna in en rapport till arbetslivsminister Hans Karlsson innan jul, men nu hoppar Svenskt Näringsliv av. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

— Det är bedrövligt och oansvarsfullt av Svenskt Näringsliv att hoppa av trepartssamtalen, säger Ulla Lindqvist, vice ordförande LO och fortsätter, de är ju inte beredda att ta sitt ansvar.

De fackliga organisationerna oroar sig för att en utslagning av utsatta personer kan bli följden av förslaget, medan Svenskt Näringsliv inte accepterar lösningar som ger dyrare sjukfrånvaro.

Kenth Pettersson är överraskad över avhoppet.

–Det var inte väntat. Visserligen hörde jag att de var inne på den idén, men ett avhopp med fem dagar kvar, det gör man ju inte, säger Kenth Pettersson.

Kritiken från Svenskt Näringsliv är att samtalen handlade för lite om attityder men där går åsikterna isär.

— Frågan är inte så enkel. I ett fritt samhälle kan man ju inte beordra fram attitydförändringar. Det enda sättet i ett fritt demokratiskt samhälle att i såfall påverka attityder är att ta en rejäl samhällsdebatt, säger Kenth Pettersson.

Sture Nordh, TCO:s ordförande, är också förvånad. Han har ingen förståelse för att Svensk Näringsliv hoppar av innan överläggningarna är färdiga.

— Det som gör mig mest bekymrad och ledsen är att trycket på snabba åtgärder inte blir lika starkt, säger Sture Nordh.