Kommunals IT-skola är en grundläggande datautbildning för den som inte alls ägnat sig åt datorer tidigare. Många har inte kommit sig för att sätta sig vid datorn hemma, det är barnen eller maken/makan som använder den. Andra har ingen egen dator men vill ändå pröva.

Deltagarna använder en cd-skiva med instruktioner, hjälper varann eller är med i en studiecirkel. I Ängelholm har deltagarna gått i en studiecirkel och kunnat låna sjukhusets datasal.

Totalt har Kommunal skickat ut 16 000 cd-paket till medlemmar runt om i landet. Det var Metall som startade utbildningen, men nu har flera LO-förbund nappat på idén. LO:s styrelse har beslutat att förbundens medlemmar på sikt ska kunna gå in på sitt förbunds hemsida och anmäla sig till utbildningen och därifrån ladda hem studiematerialet. Det ska bli möjligt att ta datakörkort, men inte bara det. Gymnasiekurser ska ligga på nätet och bli tillgängliga. Distansläsning kan kombineras med träffar med kurskamrater och lärare, uppläggningen kan se ut på olika sätt.

– Inom kort får förbundsstyrelsen en rapport med förslag om e-lärande, säger Johnny Jakobsson, ombudsman på utbildningsenheten på förbundskontoret. Men innan vi går in i det gemensamma LO-projektet med utbildning på nätet måste vi få ett grepp över vad det hela kommer att kosta.

Den som vill veta mer om Kommunals IT-skola kan vända sig till sin avdelning.