Ohälsans orsaker finns inte bara på jobbet
-- Att sänka sjuktalen och sjukskrivningsdagarna förbättrar ekonomin i statskassan men inte hälsan bland Kommunals medlemmar, säger Kommunals vårdstrateg Annelie Nordström.
Det finns djupgående olikheter som leder till skillnader i hälsa och de kan inte åtgärdas med nya regelverk för sjukskrivning, hårdare villkor för förtidspension eller motion på arbetsplatsen, menar hon.
Om alla svenskar hade samma goda hälsa som högre tjänstemän skulle andelen för tidiga dödsfall kunnat minskas med cirka 30 procent.
— Drastiskt uttryckt kan man säga att medan de högavlönade kommer att leva minst 80 ganska friska år kommer de lågavlönade att avlida innan de har sett sina barnbarn växa upp.
Hon ger ett exempel på ojämlikheten:
Ensamstående 28-åriga mamman Lisa, som arbetar deltid inom hemtjänsten, har inte alls samma förutsättningar att må bra som Karl. Karl, 34 år är en välbetald teknisk chef, dessutom gift. Både Lisa och Karl behöver motionera och gå ner i vikt för att må bättre. Lisa har både barnpassningsproblem och brist på pengar medan Karl har råd att till och med hyra sin egen tränare och en hustru som kanske fixar viktväktarmat.
— Bästa lösningen för Lisa är kanske att Kommunal erbjuder henne barnpassning.
Annelie Nordström efterlyser nämligen också ett nytt tänkande inom Kommunal. Och den verkliga utmaningen för Kommunal är att ta itu med ojämlikheten i hälsa.
Nu räcker det inte att satsa på avtal och arbetsrätt. Inte heller med att enbart förbättra arbetsmiljön, hitta goda exempel på arbetsplatsen eller att få bestämma sin arbetstid. Kommunal måste finnas med i folkhälsoarbetet. Hon vill se mycket bredare lösningar för att komma till rätta med ohälsan.
Kortsiktigt, tycker hon, är det naturligtvis bra att minska arbetstiden, men används den tid som blir över till att ta på sig mer av familjens gemensamma uppgifter, hur mycket är då vunnet? Då blir man utsliten ändå.
Hon eftersträvar en helhetssyn, där man tar hänsyn till allt som gör att en undersköterska mår dåligt.
— Om någon är utbränd på en arbetsplats och inte kan vara kvar arbetar vi inom Kommunal kanske för att hon ska kunna återgå till sin gamla arbetsplats i stället för att vara öppna för att hon har helt andra behov.
Hon anser att hälsofrämjande arbete gömmer sig i all politik, allt ifrån kulturpolitik som kan ge andlig utveckling och självkänsla till hur politiken bedrivs så att människorna får makt över sin egen vardag.
Vilken mat vi äter och hur vi lever är viktigt för hälsan.
Därför tycker Annelie Nordström att Kommunal kan samverka med till exempel konsumentorganisationer, de som främjar ekologisk odling och Friluftsfrämjandet.
Hon är inte heller främmande för att samverka också med olika slags frivilligorganisationer.