Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson lade på tisdagen fram ett första skriftligt utkast inför återstarten av de så kallade trepartsamtalen den 13 november.

Petterson, som är ordförande för samtalen mellan regeringen, fack och arbetsgivare, vill att arbetsgivarna ska stå för tio till 20 procent av sjukpenningskostnaderna utöver den så kallade sjuklöneperioden på 14 dagar. Det skulle gälla under hela sjukskrivningen och som kompensation föreslår Pettersson sänkt arbetsgivaravgift.

Bland de andra förslag som parterna nu har en vecka på sig att ta ställning till kan nämnas att:

• Staten ska vara skyldig att analysera och redovisa konsekvenserna av beslut som rör personal och arbetsmiljö i kommuner och landsting.

• Entreprenörer ska också vara tvungna att redovisa en sådan analys under anbudsförfarandet vid upphandling.

• Det ska bli lättare att fälla arbetsgivare för brott mot arbetsmiljölagen. Företagsböter för sådana brott ska införas.

• Skyddsombud eller enskild arbetstagare ska kunna begära att arbetsgivaren ansluter sig till företagshälsovården. Vägrar arbetsgivaren ska en ny nämnd, där parterna ingår, få avgöra frågan.

• Förutsättningslösa diskussioner mellan parterna ska inledas om att öka rörligheten på arbetsmarknaden. Genom att underlätta för arbetstagarna att pröva på annat jobb inom eller utom organisationen ska ohälsan minska är det tänkt.

Trepartssamtalen inleddes i februari som ett sätt att skapa långsiktiga lösningar för att få ner sjukskrivningarna på arbetsmarknaden. Tanken är att regeringen och arbetsmarknadens parter, de centrala fack- och arbetsgivarorganisationerna, ska presentera ett gemensamt program vid årsskiftet.