Du skriver att din sambo har en tung ryggsäck att bära och just nu delar du den med honom. Du signalerar ambivalens över den situationen och din sambo gör tydligt att du ska lämna förhållandet om du mår dåligt. Jag tycker att han underförstått uttrycker att han inte kan garantera eller lova att situationen ska förändras eller bli lättare.

Du, däremot, letar desperat efter kreativa lösningar där alla ska må så bra som möjligt. Det är lovvärt och ambitiöst, men kanske inte möjligt med tanke på de svåra förhållanden du beskriver.

Vågar du överlämna till din sambo att själv ta ansvar för sina barns psykiska hälsa och fokusera mer på din och hans relation? Är det möjligt att hämta näring ur det er relation ger er båda för att bättre klara av en tuff verklighet med barnen?

Alternativet är att ni tillåter den stora tunga ryggsäcken att skymma sikten mellan er. Det vill säga att ni inte längre kan tillgodogöra er det som är positivt, till exempel att ni ger varandra mycket intellektuellt och spirituellt.

Det bästa ni kan ge barnen i deras svåra situation är en stark och trygg parrelation, som överlever tuffa utmaningar. På så sätt kan ni bli en bra förebild för barnen, som de om inte annat har nytta av i en framtid då de själva ska söka partners.