Redan i maj blev det klart att Susanne Bergström skulle efterträda ett av två socialdemokratiska kommunalråd i Södertälje. Efter valet står det klart att hon får ansvar för sociala frågor, arbetsmarknad och strategiska personalfrågor.

— Det är klart att jag har fått en del kommentarer om min nya roll, men faktiskt inga negativa reaktioner, säger Susanne Bergström. Det ska bli roligt och spännande att försöka använda ”den fackliga ryggsäcken” jag har på ett nytt sätt.

Susanne har redan hunnit diskutera lönepolicy och lönefrågor med lärarfacken.
Är de andra fackliga organisationerna inte rädda för att du ska gynna Kommunals grupper?

— Det finns säkert funderingar. Å andra sidan känner de flesta mig och några har sagt att de uppskattar att få en motpart som kan frågorna.
Susanne är undersköterska, men arbetade som barnskötare i Järna innan hon blev facklig företrädare på heltid 1986. Hösten 2001 utsågs hon till ordförande för Kommunal Stockholm.

Förutom de strategiska personalfrågorna, ska Susanne också svara för arbetsmarknadsfrågor och samordna de sociala frågorna. Vad tycker hon är viktigast att ta itu med?

— Att se till att kommunen blir en attraktiv arbetsgivare och att våra anställda ska må bättre, det är det ena. Det andra är att våra invandrade invånare ska komma in i samhällsgemenskapen, känna sig behövda, bli sedda, delta i samhällsdebatten och få jobb.

Kommunals Stockholmsavdelning leds nu av den tidigare vice ordföranden Elisabeth Hammarstedt.