Hur blossandet ihop med bästisen blev en väg mot vuxenhet. Och ciggen ett sällskap som gjorde ensamheten lättare och umgänget med kompisarna roligare. Rökningen börjar som en romans för alla och vem tänker på lungcancer, amputerade ben, astma, hjärtinfarkt och annat som kan hända i en avlägsen medelålder.

Lungcancer ökar katastrofalt, vi kvinnor klarar det sämre än män.

— Jag blir galen när jag ser unga kvinnor röka. De löper en kraftigt förhöjd risk att dö ifrån sina barn i 45-50-årsåldern, utbrister professorn och läkaren Britt-Marie Landgren vid ett seminarium om kvinnohälsa på bokmässan.

Om fem år kommer fler kvinnor än män att dö av lungcancer i Sverige. Om åtta år dör fler kvinnor av lungcancer än bröstcancer. Det är kvinnor som sitter i lungklinikernas väntrum. Ofta lågutbildade. Lungsjukdomen KOL är idag femte vanligaste dödsorsaken i Europa, skriver vi i ett reportage på sid. 29-32.

Att fimpa är enda sättet att vända denna förfärande utveckling. Anita Bergdahl berättar i reportaget om hur hon blev rökfri efter 32 år. Det är aldrig för sent att sluta. Stora studier visar att kroppen har en större reparationsförmåga än vi trott. Och vinsterna kommer snabbt: Klarare hy, bättre luktsinne, fria luftvägar, bättre kondition.

För mig kom vändpunkten av en affisch med texten: ”Låter du dina lungor bli soppåsar — hur ska du då kunna andas?” Jag höll upp i fem år men fick ett rejält återfall. Sen slutade jag igen när första bebisen var på väg. Nu har jag inte rökt ett bloss på 16 år. Det är en frihet och jag är ruskigt tacksam att ha slunkit ur tobaksjättarnas hårda grepp.