En speciell bearbetning av Sveriges televisions vallokalundersökning gjord för Kommunalarbetaren pekar på att socialdemokraterna i årets val tog tillbaka de röster som partiet tappade förra valet till vänsterpartiet.

Stödet till borgerliga partier är oförändrat litet. Folkpartiet ökar kraftigt medan moderaterna och kristdemokraterna backar.

Även om så många som 55 procent av kommunalarna röstade på socialdemokraterna i riksdagsvalet, så ser bara 25 procent en ren socialdemokratisk regering som sin önskeregering.

Fler vill, i motsats till Göran Perssons budskap under valrörelsen, att han tar in vänsterpartiet i regeringen. Ett regeringssamarbete mellan socialdemokrater och vänsterpartister önskar 14 procent. Och en regering bestående av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister föredras av hela 16 procent. Sammanlagt 30 procent är alltså för regeringssamarbete mellan s och v.

På fjärde plats på kommunalarnas önskelista, med 5 procent, kommer en regering med bara vänsterpartister. Därefter får ingen regeringskombination mer än 3 procent, exempelvis s+mp. Dessutom svarar en del: ”ingen åsikt”.

Sjukvården, skolan, barnomsorgen och äldreomsorgen har haft störst betydelse för valet av parti. Frågor rörande företag, flyktingar/invandring, EU och energi spelade en väsentligt mindre roll.

Utrikespolitiken och inställningen till EU har av Göran Persson framförts som tunga skäl för hans nej till att bredda regeringen. Både vänsterpartiet och miljöpartiet är kraftiga motståndare till en svensk anslutning till EMU.

Tre av fyra kommunalare har i årets val valt partier som säger ja till EMU. Men frågan har inte spelat en stor roll för hur man har röstat. Opinionen mot såväl EU som EMU är dock mycket stark bland Kommunals medlemmar.

Undersökningen visar att bara 28 procent säger ja till EMU. Nästan hälften, 46 procent, är emot ett svenskt medlemskap.

Den EU-kritiska opinionen bland kommunalarna är mycket stor. Inget av de etablerade politiska partierna har satt ett utträde ur EU på dagordningen. Men så många som 41 procent av kommunalarna tycker att Sverige ska gå ur EU. 39 procent anser att Sverige ska förbli medlem.

Bland männen är stödet för socialdemokraterna respektive vänsterpartiet större än bland kvinnorna. Medan vänsterpartiet har ett relativt större stöd bland de yngre har socialdemokraterna det bland de äldre.

Att socialdemokraterna går framåt på vänsterpartiets bekostnad kan ses som en framgång för Göran Persson och ett nederlag för Gudrun Schyman. För två av tre spelar partiledaren en ganska stor eller mycket stor roll för hur man röstade.

Undersökningen visar också att 50 procent röstade på socialdemokraterna i kommunvalet, det vill säga färre än i riksdagsvalet. För centerpartiet gäller det motsatta. Dubbelt så många röstade kommunalt på partiet jämfört med riksdagsvalet. 

Så röstade kommunalarna:

v 15 %

s 55 %

mp 4 %

c 4 %

fp 7 %

kd 6 %

m 3 %