— Vi ska göra en utvärdering av hur konkurrensutsättningen har slagit i framför allt äldreomsorgen. Att människor väljer kan jag stå ut med men att sätta likhetstecken mellan kvalitet och pengsystem som moderaterna gör, det gör inte jag, säger Annika Billström två dagar efter valet.

Däremot skrinläggs alla planer på en utveckling av kundvalet med Billström vid rodret. Under hösten var det tänkt att kommunfullmäktige skulle fatta beslut om en utvidgad kundvalsmodell som skulle gälla även boenden i äldre- och handikappomsorgen. Det blir det inget av med om socialdemokraterna får bestämma.

Hittills har endast hemtjänsten omfattats av omsorgspengen. Den innebär i korthet att enskilda har rätt att välja vem som ska utföra servicen. Själva pengen eller checken räcker till en viss nivå på hemtjänsten. För de som inte väljer kommunens hemtjänst finns det möjlighet att betala för mer service.

Det är ännu oklart vilka partier som egentligen kommer att styra Stockholm de kommande fyra åren. Det finns underlag för ett maktskifte, enligt valresultatet. Moderaterna backade kraftigt, socialdemokraterna gick fram. Stockholmspartiet åkte ur. Men vare sig miljöpartiet eller socialdemokraterna har gjort klart vilka de tänkt sig att samarbeta med.

Vid åsskiftet går avtalen ut med de 35 entreprenörer som erbjuder hemtjänst runt om i Stockholm. Om dessa företag kan räkna med en fortsättning kan Annika Billström inte ge besked om.

— Enskilda avtal kan vi ta ställning till men det principiella ställningstagandet från socialdemokraterna i Stockholm kommer tidigast i vår.

Kommunals avdelningsordförande i Stockholm Susanne Bergström är inte heller beredd att kräva ett totalstopp för kundvalet men hon är mycket skeptisk till en fortsättning.

— Kundvalsmodellen är inte vår modell för att bygga välfärd, konstaterar hon.

Som företrädare för Kommunal vill hon bland annat se ett ökat fackligt inflytande över personalfrågorna och en rejäl lönesatsning med s vid makten.

— Det finns stora förväntningar på Annika Billström att hon ställer upp på Kommunals medlemmar och låglönegrupperna.

Billström intygar att både inflytande och löner ingår som delar i ett personalpolitiskt program som hon och socialdemokraterna vill diskutera med facken.

— Lönerna är en fråga för parterna. Men jag tror att lönefrågan är en av de viktigaste för rekryteringen av personal, säger hon.

I det ”kontrakt” med väljarna som socialdemokraterna presenterade innan valet pratas det bland annat om minskade barngrupper i förskolan och 400 nya tjänster i äldreomsorgen. Det kommer att genomföras med start redan nästa år, lovar Bilström.