Någon som tycker om dig
LEDAREN: Du kan ha sparat i de mest fantastiska Rysslandsfonder. Det hjälper inte när du blir gammal och behöver hjälp att vända dig på natten. Då behöver du någon där. Någon som tycker om dig.
Orden är statsminister Göran Perssons. När han talar till 3.000 deltagare från landsting och kommuner på den kommunalekonomiska mässan i Malmö handlar det mycket om kommunalarnas arbetsvillkor. Nu är det dags för de stora grupper som hittills inte stått i centrum, de som jobbar direkt med individen, konstaterar han och talar sig varm för utveckling, bättre arbetsmiljö och höjda löner. De unga måste slippa timvikariat och få bättre arbetsvillkor och än en gång manar han den offentliga sektorns företrädare att bli bättre arbetsgivare. ”Det är stort, det är svårt, men det är vår framtid”, säger han.
Vårdyrket ska uppvärderas, kosta vad det kosta vill, framhåller statsministern. Det är offentliga sektorns stora uppgift under kommande mandatperioder. Att det kostar är han medveten om. De tio miljarder Gudrun Schyman och vänsterpartiet vill öronmärka åt vårdlöner räcker inte till, menar Göran Persson, som nämnde kostnader på 25 miljarder vid ett möte med kommunalare i Borås.
Detta är glädjande tongångar från regeringshåll, helt i samklang med kommunalarnas egen lägesbedömning. Vår enkät till arbetsplatsombud i 23 kommuner visar vad en bättre äldreomsorg skulle kosta, om kommunalarna själva fick bestämma: Lönehöjningar på i genomsnitt 2.300 kr i månaden och en ökning av de anställda så att det räcker till fem-sex timmar mer per vecka och boende skulle ge en omsorg som de anställda själva skulle vara nöjda med. Det skulle ge mer tid att sitta och prata med de äldre. De skulle få lägga sig när de vill. Komma ut mera om de orkar. Och få mat en i taget. Självklart kan man tycka, men skrämmande nog är det inte det idag.
Räcker då pengarna till den förstärkning som både Persson och Kommunals förtroendevalda talar om? I Stockholm lovar socialdemokraterna att satsa två miljarder på nyanställningar om de vinner valet. Så skattesänkningar kan det knappast bli tal om. Utjämningssystemet mellan kommunerna behövs — och måste i framtiden bättre ta hänsyn till ”befolkningsminskningseländet”, menade Persson, som gav ett halvt löfte om mer pengar till fattiga kommuner i framtiden.
Men Persson och hans kamrater borde ta sig en ny funderare på generaldirektör Anna Hedborgs förslag om en öronmärkt äldreförsäkring som en del av vår socialförsäkring.
Att vi betalar en del av skatten redan nu till en god äldrevård när vi behöver den, är ett sätt att få pengar — utan att vältra över kostnaderna på de unga. Kommunerna är för små enheter och dagens system håller inte, säger hon.
Anna Hedborgs förslag är tänkvärt och vettigt. Äldreomsorgen kan aldrig spara sig till kvalitet.
Här behövs någon som tycker om dig. Och självfallet blir det lättare att mobilisera de händer och fötter som behövs i äldrevården om vi har råd att betala.