Fick inte jobba kvar efter 65-årsdagen
Från och med 2003 har alla rätt att jobba kvar efter 65-årsdagen. Berit Johansson i Halmstad fyller år i januari, men fick ändå nej.
Inga avtal kan från och med nästa år tvinga någon att sluta före 67 år.
Berit Johansson i Halmstad ville jobba kvar på deltid i hemtjänsten efter sin 65-årsdag den 30 januari 2003. Hennes arbetsledare var positiv.
Men när Berit hörde sig för på förvaltningen blev det nej. Hon fick höra att kommunen följde reglerna och inte gjorde några undantag.
Enligt avtalet som gäller i kommuner och landsting har man avgångsskyldighet vid 65 år. Och reglerna säger att man ska gå en månad innan man fyller 65 år. Regeln om avgångsskyldighet är bara giltig till den 31 december i år.
Berit fyller 65 år den 30 januari 2003. Alltså ska hon enligt avtalet sluta den 30 december. Och då gäller ju det gamla avtalet ännu i två dagar…
Kommunalarbetaren ringde upp hemvårdschefen Ats Morro som bekräftar att kommunen följer reglerna strikt och att han diskuterat frågan med kommunens personalenhet. Personalchefen Anders Paulsson säger dock att han inte känner till det här fallet, och att det är förvaltningschefen som kan bevilja personal att arbeta kvar efter pensioneringen.
När Kommunalarbetaren ringer upp Ats Morro igen, säger han att han inte fått någon formell begäran från Berit Johansson.
— Jag uppfattade beskedet jag fick som att det var omöjligt, säger Berit Johansson. Men nu har min arbetsledare uppmanat mig att skriva en ansökan, så det kanske går ändå.