Föräldrar och personal vid förskolan i Dingtuna i Västerås har länge varit kritiska mot de besparingar som gjorts. 2,8 tjänster ska klara av att ta hand om 26 barn.

Personalen skrev i somras ett brev om att besparingarna nu har gått för långt. De kan inte ge den barnomsorg som föräldrarna har rätt att kräva. Personalen anser inte heller att ansvariga chefer lyssnar till kritiken mot nedskärningarna.

Brevet ställdes till kommunledningen. Föräldrarna fick det för kännedom.

Det retade arbetsgivaren, kommunägda Proaros, som svarade med att till brevskrivarna skicka en skriftlig ”erinran”. I den anklagas de för att vara illojala och för att ha brutit mot anställningsavtalet.

Slutklämmen i brevet är: ”Denna erinran är inte någon disciplinär åtgärd utan enbart ett klarläggande av vissa skyldigheter i anställningsavtalet. Vi vill i detta sammanhang även erinra om att ett brott mot anställningsavtalet ytterst kan leda till uppsägning eller avskedande enligt lagen om anställningsskydd.”

Proaros anser att personalen gjorde fel som skickade sitt brev till föräldrarna. Arbetsgivaren anser att brevet innehöll felaktiga uppgifter om att personalen inte klarar av att ge barnen mat och vila.

Denna ”erinran” med hot om avsked fick hård kritik av föräldrarna, personalen och deras fackliga organisationer.

Proaros kunde inte visa hur de anställda brutit mot anställningsavtalet. Tvärtom har offentligt anställda ett skydd i grundlagen för sin yttrandefrihet.

Men det hindrade inte Proaros att förklara för personalen att kritik ska hållas internt och inte föras vidare till berörda föräldrar eller andra.

— När man tar en anställning inom den kommunala verksamheten tycker vi att man ska jobba ihop. Då får vi tillsammans gå ut och vädja om förståelse och mer pengar hos politikerna, sa områdeschef Birgitta Andersson till VLT.

Proaros skriftliga ”erinran” har nu anmälts till JO. Den ska också diskuteras i fullmäktige.

Kritiken fick Proaros att backa. Det beskedet fick personalen i telefon av Birgitta Andersson.

I VLT säger Proaros direktör Pär Eriksson att personalen får uppfatta det som en ursäkt.

Men någon direkt ursäkt har inte personalen fått, berättar Anita Östmark som är en av brevskrivarna.

— Vi har bara fått veta att ”erinran” har tagits tillbaka, säger hon.

Proaros ledning förklarar i ett pressmeddelande att den fortfarande anser att personalen gjorde fel som skrev ett brev till föräldrarna. Kritiken borde ha stannat internt inom Proaros anser ledningen.

Anita Östmark, barnskötare och arbetsplatsombud för Kommunal vid barnstugan, tycker att det är skönt att Proaros ändå fick ta tillbaka sitt förtäckta hot om avsked.

— Fast jag måste erkänna att nästa gång blir vi nog försiktigare i vår kritik. Jag kommer att tänka efter innan jag undertecknar ett sådant här brev igen. Först kommer jag att anstränga mig att hitta andra vägar att föra fram kritiken på, säger hon.

Brevet fick ändå resultat. Vid ett stormöte efteråt lovade Proaros personalförstärkningar till förskolan. Dessutom har en grupp bestående av Proaros ledning, personal och föräldrar bildats för att på nytt försöka bygga upp förtroendet för varandra igen.

— Vi ska nu ge ledningen en chans, säger Anita Östmark.