Få har privatiserat mycket
Mest privat äldre- och handikappsomsorg finns där socialdemokraterna styr med hjälp av miljöpartiet och/eller lokala partier.
Privatiseringar i äldre- och handikappomsorgen har fortsatt efter valet 1998. Men omfattningen är mindre än vad man kanske tror. Antalet anställda ökade totalt med 39 000. Av dem är 9 000 privatanställda.
De privatanställda i barnomsorgen blev 12 000 fler, samtidigt som de kommunalt anställda blev 22 000 färre.
Vi har bearbetat färska uppgifter från Statistiska centralbyråns företagsregister. Därmed har vi kunnat göra en unik kartläggning av hur stor del av de anställda som har privata arbetsgivare.
Cirka 86 procent av äldre- och handikappomsorgen är kommunal och minst ett par procent drivs av stiftelser, samfund eller någon annan idéell regi.
Barnomsorgen är också till 88 procent kommunal. Den privata delen innehåller en betydande andel kooperativ.
Äldre- o handikappomsorg
Tio i topp över kommuner med mest privat äldre- och handikappomsorg rymmer nio med borgerligt styre. Nästan alla ligger i storstadsområdena.
Men det är inte där de borgerliga styr som privatiseringarna i genomsnitt är störst. Störst andel finns där socialdemokraterna och vänsterpartiet bildar majoritet med stöd från miljöpartiet och/eller något lokalt parti. I genomsnitt 10 procent. Medelvärdet för de borgerligt styrda är lägre, 9 procent.
Där socialdemokraterna och vänsterpartiet tillsammans har majoritet är privatiseringen dock bara hälften så stor, 4 procent. Men som framgår av listan finns det också 10 s-v-kommuner med mer än 15 procent privat.
I hälften av alla kommuner finns ingen privat äldre- och handikappomsorg. Bara en fjärdedel har 10 procent eller mer privat. I den senare gruppen finns också många kommuner där socialdemokraterna och vänsterpartiet har majoritet tillsammans.
I så många som 66 kommuner där de fyra borgerliga riksdagspartierna har majoritet har man inte privatiserat alls. Här finns också starka moderatfästen som Båstad, Vara och Bjurholm.
Barnomsorg
Längst har borgerligt styrda Täby gått. Under valperioden genomdrev den borgerliga ledningen en total privatisering. Och det är tydligt att det är borgerligt styrda förortskommuner som drivit privatiseringarna längst. Men bland de tio-i-topp finns också socialdemokratiska Torsby och Bräcke.
På ”s-toppen” finns det tio stycken som har 15 procent eller mer privat barnomsorg.
Genomsnittet för s-kommunerna är dock bara 5 procent, mot 13 procent där de fyra borgerliga riksdagspartierna styr.
I kommuner där socialdemokraterna och vänsterpartiet behöver stöd av miljöpartiet och/eller lokala partier är 9 procent privat. Lika stor är andelen i kommunerna där de borgerliga styr med stöd av lokala partier.
Borgerliga mot strömmen
• 66 borgerliga kommuner har ingen privat äldre- och handikappomsorg.
• 23 borgerliga kommuner har ingen privat barnomsorg.
• Följande 19 borgerliga kommuner har varken privat äldre- och handikappomsorg eller privat barnomsorg: Aneby, Bjurholm, Dals-Ed, Färjelanda, Gagnef, Grästorp, Lekeberg, Mellerud, Mullsjö, Norsjö, Ovanåker, Säffle, Sävsjö, Tingsryd, Vetlanda, Vimmerby, Ydre, Älmhult och Örkelljunga.
Kommunerna som privatiserat mest
Privat äldre- och handikappomsorg
Danderyd (b) 71 %
Vellinge (b) 65 %
Salem (b) 64 %
Sundbyberg (s) 55 %
Staffanstorp (b) 54 %
Solna (b) 50 %
Järfälla (b) 49 %
Täby (b) 48 %
Tibro (b) 47 %
Stockholm (b) 47 %
Privat barnomsorg
Täby (b) 99 %
Tomelilla (b) 53 %
Sollentuna (b) 53 %
Vallentuna (b) 47 %
Vellinge (b) 39 %
Salem (b) 38 %
Torsby (s) 37 %
Bräcke (s) 35 %
Bollebygd (b) 34 %
Nacka (b) 32 %
S-kommunerna* som privatiserat mest
Hedmora 32 %
Malmö 30 %
Södertälje 29 %
Norrköping 24 %
Mariestad 24 %
Vansbro 20 %
Nora 38 %
Eskilstuna 17 %
Ludvika 17 %
Nyköping 16 %
Privat barnomsorg
Torsby 37 %
Bräcke 35 %
Ragunda 25 %
Oxelösund 22 %
Vilhelmina 22 %
Haparanda 18 %
Finspång 18 %
Malmö 16 %
Haninge 15 %
Nybro 15 %
* = kommuner där s+v har majoritet.