Din högste chef ska inte få tjäna mer än tre gånger så mycket som du gör. Inte om LO:s chefekonom Dan Andersson får bestämma. Under politikerveckan i Visby presenterade han LO:s rapport som visar att skillnaden mellan fattig och rik bara ökar.

LO har studerat löneutvecklingen och fördelningen av inkomster under de senaste 10 åren.

De som har de högsta lönerna och inkomsterna har dragit ifrån. Och de som tjänar minst har halkat efter ordentligt. Skillnaderna beror på klass, kön, ålder och i vilken sektor människor arbetar i.

De stora förlorarna är unga arbetare utan hus, aktier eller annat som kan ge kapitalinkomster. Är de dessutom kvinnor och invandrare och arbetar åt staten, kommuner eller landsting så har det varit än värre.

Vinnarna är de som redan tillhör den ekonomiska eliten samt svenska manliga tjänstemän eller akademiker över 50 i privata företag med sparade pengar och andra tillgångar som har vuxit i värde.

LO-rapporten har även studerat vad omfördelningen via skatterna har för effekt. Socialbidrag, hyresbidrag, pensioner, sjukförsäkring, a-kassa och annat gör att skillnaderna i inkomsterna minskar.

Moderaternas förslag på sänkta skatter skulle kraftigt förändra detta. De som tjänar på moderaternas politik är män över 50 med kapital och andra besparingar. De som förlorar är låginkomsttagare beroende av omfördelningen via skatterna, främst unga kvinnor.

Lägre sjukförsäkring och urholkad a-kassa och socialbidrag gör att många av dem redan nu har halkat efter i inkomstutveckling.

Från att ha varit ett av de länder i världen med minst skillnad i inkomst efter skatt är Sverige ett av de länder där skillnaden ökar allra snabbast.

När antalet arbetslösa i slutet av 90-talet minskade så forsatte ändå de rikas inkomster att öka mer än andras.
Och trots att kvinnor numera är minst lika välutbildade som männen har det inte påverkat skillnaden i lön mellan könen.
Invandrarna som kommer till Sverige har ofta hög utbildning vilket sällan märks när de får jobb.

Arbetare, framförallt de i offentlig sektor, halkar efter trots att de i kunskap och utbildning allt mer närmar sig tjänstemännen.

LO:s ekonomer tror att den ökande skillnaden i inkomster bland annat beror på:

•Den höga arbetslösheten under 90-talet som med svenska mått mätt är fortsatt hög år 2002.

•Diskrimineringen av invandrare och svenskar med föräldrar födda i utlandet.

•Minskade eller urholkade bidrag och ersättningar som sjukförsäkring, a-kassa och socialbidrag.

•Skattereformen för drygt tio år sedan som gav mer kvar till höginkomsttagare. Reformen skulle kompenseras med höjda barnbidrag men det genomfördes aldrig.

•Fler äldre med höga inkomster och kapital samtidigt som de unga studerar allt längre tid innan de börjar tjäna egna pengar.

•Kvinnorna har inte fått mer jämställda löner. Skillnaden är lika stor som den var för 20 år sedan.

•Kapitalinkomster är en allt större del av hushållens inkomster. Värdestegring, räntor och utdelning ökar ojämlikheten.

Men Dan Andersson tycker också att det går att kritisera facken för att dessa har misslyckats med sin uppgift att få mer rättvisa löner.

— Individuella löner och lokala potter har gjort att lönespridningen ökar. Jag vill inte använda uttrycket återgång till centralt förhandlade löner, då blir en del sura på mig, men det behövs någon form av förbundspotter för att kunna minska löneskillnaderna, säger han.

Själv tjänar Dan Andersson 57 000 kronor i månaden. Skillnaden mellan vad han och de lägst avlönade på LO:s kansli tjänar är enligt honom rimlig.

— I dag kan en VD i näringslivet tjäna nästan 50 gånger så mycket som en industriarbetare. Skillnaden i lön bör inte vara mer än högst tre gånger så mycket.

Kvinnor anställda i kommuner och landsting tillhör dem som tjänar allra minst. Det behövs enligt Dan Andersson satsningar för att höja lönerna för dessa yrkesgrupper.

Betyder det att LO stöder vänsterpartiets krav på att 10 miljarder i statskassan öronmärks till lönehöjningar?

— Historieskrivningen är fel i din fråga. Det var LO:s ordförande Wanja-Lundby Wedin som först förde fram dessa tankar.
Vänsterpartiet hakade på detta förslag. Vi har två partier att försörja, skriv det, svarar Dan Andersson.

Rapporten ”Lyfter floden alla båtar?” kan laddas ner från nätet på www.lo.se.