De fackliga centralorganisationerna Cisl och Uil, som tillsammans har nära sex miljoner medlemmar, har gått med på att i vissa fall göra undantag i artikel 18 i arbetsrätten.

Artikeln förbjuder arbetsgivare med mer än 15 anställda att avskeda eller säga upp någon av dessa när en domstol har förklarat att det saknas saklig grund för detta.

Kompromissen med Cisl och Uil blev att under tre år som försök göra undantag i artikel 18 för små företag som växer över gränsen 15 anställda.

I gengäld höjs arbetslöshetsersättningen och skatterna sänks för låginkomsttagare. Dessutom utlovas investeringar i transportnätet i den fattiga södra delen av Italien.

Den största fackliga centralorganisationen, Cgil, som nästan har lika många medlemmar som Csil och Uil har tillsammans, tar avstånd från uppgörelsen.

Under sommaren har Cgil genomfört ett antal strejker i protest mot den planerade försämringen av arbetsrätten.
Till en början var de fackliga organisationerna eniga i sitt motstånd. Tillsammans genomförde de en generalstrejk och stora massmöten i protest mot regeringens planer.

Men det fackliga motståndet splittrades. Regeringen Berlusconi lyckades få Csil och Uil till förhandlingsbordet om ”Pakten för Italien”.

Företrädare för regeringen beklagar att Cgil vägrar att stöda pakten. Samtidigt anklagar flera ministrar Cgil för att ha kopplingar till Röda Brigaderna som utfört flera politiska mord, bland annat på arbetsrättsjuristen Marco Biagi i våras.

Cgil förnekar anklagelserna om samröre och tänker försöka samla in fem miljoner namnunderskrifter för att tvinga fram en folkomröstning om försämringen av arbetsrätten.