119 av totalt 130 undersökta arbetsgivare i hela landet har mer eller mindre stora brister i arbetsmiljön som kräver någon form av åtgärd, enligt Arbetsmiljöverket.

Enligt regelverket ska arbetsgivarna aktivt undersöka arbetsmiljön och bedöma riskerna. Men det är här det brister allra mest, enligt rapporten. Närmare hälften av de åtgärdskrav arbetsmiljöinspektionerna har ställt handlar om detta.

Exempel på brister är:

– Motstånd från brukarna att använda tekniska hjälpmedel som takliftar.

– Ensamarbete utförs fast det finns uppenbara risker att utsätta sig för våld och hot.

– Dålig arbetsmiljö på grund av för kalla eller för varma bostäder.

– Arbete måste utföras hos personer som kedjeröker.

Arbetsmiljöverket kräver bland annat att arbetsgivarna ger de personliga assistenterna möjlighet att medverka i det så kallade systematiska arbetsmiljöarbetet. Tillbud och olycksfall ska utredas och förebyggas. Det som inte omedelbart kan åtgärdas ska föras in i en skriftlig handlingsplan.

Det är inte heller ovanligt att det brister i rutinerna för att se till att personalen har tillräcklig kunskap om sina brukare. I 30 procent av de genomförda inspektionerna fanns sådana brister. Det handlar om till exempel information och introduktion till nyanställda.

Cirka en sjättedel av alla krav handlar om kompetensen hos cheferna i arbetsmiljöfrågor.

Arbetsmiljöverket har stött på flera exempel på psykiska risker. Ungefär var fjärde så kallat inspektionsmeddelande handlar om att det saknas stöd och handledning för personalen i sådana situationer. Det kan handla om sexuella trakasserier mot assistenterna eller våld och hot om våld mot assistenterna.

Verket har inspekterat arbetsmiljön hos ett representativt urval av dem som anordnar personlig assistans, enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Sammanlagt har 151 inspektioner gjorts på 138 arbetsplatser hos 130 olika arbetsgivare. 58 procent av de undersökta arbetsgivarna tillhörde kommunerna medan resten var privat verksamhet.

Verket passar också på att lyfta fram tolv goda exempel från verkligheten med goda arbetsmiljölösningar.

Under hösten återkommer Arbetsmiljöverket till minst hälften av de arbetsplatser där åtgärdskrav har ställts för att se om det har blivit bättre.
Det finns idag cirka 40 000 personliga assistenter i Sverige.