Kämpa för lika villkor
Efter ett års vånda, många tusen mötestimmar och en lång debatt har Kommunal så till slut antagit den omdiskuterade välfärdsrapporten. Men jobbet slutar inte där. Det är nu det börjar.
Kvalitetsfrågor, yttrandefrihet och meddelarfrihet, sociala villkor i upphandling, branschneutrala avtal är några av de viktiga frågor där kommunalarnas engagemang och kunskaper behövs mer än någonsin.
Kommunals rapport Solidaritet och valfrihet i välfärden hade kunnat skapa en allvarlig spricka i förbundet. Nu klarades oenigheten i stället ut i en värdig debatt, där rapportens hårdaste motståndare förra året, förbundsstyrelsens Claes-Göran Thunberg vädjade om slut på personangreppen. ”Det har varit ett jobbigt år”, sa Claes-Göran. ”Jag har inte ändrat uppfattning, men rapporten har ändrat karaktär”, konstaterade han. Och med en rad förändringar och tillägg blev till slut detta även förbundsmötets mening.
Med rapporten klubbad kan medlemmar och förtroendevalda nu se till att fortsätta arbetet med att skapa likvärdiga arbetsvillkor så att det inte spelar någon roll för tryggheten och trivseln om jobbet finns i offentligt eller privat driven välfärdsverksamhet. Och kanske kan detta bli en ny utmaning för förbundets branschråd, som är en mötesplats för både offentligt och privat anställda medlemmar.
Genomtänkt konkurrensutsättning kan öka kvaliteten och minska kostnaderna, skrev två revisorer och konsulter på debattplats i förra numret. Men här återstår massor att göra. Det visar Kommunalarbetarens granskning av vilka krav kommunerna ställer då de upphandlar i konkurrens. Sociala krav ställs i knappt en av tio kommuner. Yttrandefriheten glöms när kommuner lägger över verksamheter i privat entreprenad, skrev vi i förra numret. Endast åtta procent av landets kommuner kräver samma yttrandefrihet och meddelarfrihet för de anställda som finns i kommunens egen verksamhet. Och lika dåligt är det beställt med medborgarnas insyn i entreprenaden. Malmö stad sticker här ut som det goda exemplet på båda områdena, Kommunstyrelsens ordförande och kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu (s) må ha bekymmer upp över öronen med Bomässan, men här förtjänar hans kommun beröm.
Bedrövligt, sa demokratiminister Britta Lejon i en kommentar till att så få kommuner värnar öppenheten. Nu återstår det att se om de kritiska orden åtföljs av en lag som stärker insyn och offentlighet i privat drift. Att enbart förlita sig på avtal är inte nog. Det handlar om en grundlagsfäst yttrandefrihet som offentliganställda i Sverige har och där kommunernas okunnighet och ointresse för denna demokratiska grundbult än så länge är skrämmande stor.