Det här får kommunen kräva
Michael Slavicek, chefsjurist vid Nämnden för offentlig upphandling*, förklarar vilka regler som gäller för kommuner som upphandlar.
Får man kräva att entreprenören ska ha…
…kollektivavtal?
— Klart nej. Kommunen får istället hänvisa till innehåll i kollektivavtal om anställningsskydd och löner och liknande. Men inte att entreprenören har skrivit på själva kollektivavtalet. Samma sak gäller för miljökrav och tekniska specifikationer.
…jämställdhetsplan?
— Kommunen kan inte ställa krav om formen, att det finns en jämställdhetsplan, utan får specificera vad den vill ha ut av en sådan plan. Men kommunen bör inte ställa krav som den inte kan följa upp och utvärdera.
…antidiskrimineringsklausul och bereda arbetstillfällen åt funktionshindrade?
— Ja, enligt de lagar som finns.
…praktikplats åt invandrare och heltidspolicy?
–Kraven måste vara rimliga i förhållande till det som upphandlas. Hur mycket kan en offentlig beställare lägga sig i entreprenörens roll som arbetsgivare och dennes förhållande till de anställda?
…handlingsoffentlighet, det vill säga att offentlighetsprincipen ska gälla som om det vore kommunal verksamhet?
–Hänsyn måste tas till den verksamhet som handlas upp. Det som kan tala för är att misstänksamheten mot upphandlingar ökar om det inte finns insyn. Det som kan tala emot är att entreprenörer inte vill delta i konkurrensutsättningen därför att de inte accepterar kravet på insyn i sitt företags verksamhet.
…samma meddelarfrihet för entreprenörens personal som om den vore kommunalt anställd?
— Man får fråga sig om offentlig verksamhet som lagts ut och drivs med skattebetalarnas pengar ska jämställas med den offentliga verksamheten. Det finns argument för och emot. Inom exempelvis äldreomsorg kan man överväga meddelarfrihet.
Fotnot: Nämnden för offentlig upphandling, NOU, är en myndighet som övervakar att andra offentliga myndigheter följer lagens regler vid upphandling.