Det är ren lycka att ta sig fram med egen pedalkraft. Visserligen blir en semestertur på cykel ganska kort, men å andra sidan blir varje kilometer så mycket mera värd. Man hinner skymta badsjön mellan björkstammarna — och stanna för ett bad — man hör fåglarna och hinner notera snickarglädjen på sommarhusens verandor.

   Det är dessutom billigt. Allra billigast är att packa tält och sovsäck på cykeln, cykla i hemtrakten och laga mat på stormkök. Men det finns också billiga övernattningsalternativ, som campingstugor och vandrarhem.

Vill du cykla i nya landskap är ett alternativ att ta med cyklarna på bilen eller hyra cyklar på turistbyrån eller vandrarhemmet. Numera går det nämligen inte längre att ta med cyklar på tåget. SJ har slutat pollettera cyklar, och hänvisar till expressgods (0771-71 71 71), som bara tar cyklar till vissa orter. Det tar tre helgfria dagar att frakta cykeln, kostar 375 kronor och du måste vrida styret och montera bort pedalerna.

Ta det lugnt! Du måste inte alls ha senaste racercykeln för att cykla på semestern, även om många växlar gör det lättare.

En oväxlad cykel duger. Ta det bara lugnt, se till att ha lätt packning, gå uppför backarna, ta rejäla pauser. Den som bara vill njuta cyklar ett par, tre mil om dagen — medan den som är riktigt aktiv och vältränad klarar runt tolv mil utan att slita ut sig.

Om du är ovan cyklist, så lägg in en dags vila, helst den tredje dagen, eftersom det är då rumpan brukar värka som allra värst.

Det finns också turer nästan utan backar, till exempel turen längs Göta kanal.

Och är ni oense inom familjen om det ska cyklas eller åkas bil finns en lösning som tillfredsställer alla: de lata tar bil och packning och kör en omväg till dagsetappens mål, medan cyklisterna trampar en kortare väg. Då kan man trampa fram i godan ro med bara termos och smörgåsar i packningen och uppleva lyxen att komma fram till en färdig middag.

För en cykelsemester ska man njuta av, det ska absolut inte var någon pina!

Så hittar du vägarna: Med hjälp av Lantmäteriets blå kartor kan du själv hitta småvägar att cykla. Du kan också vända dig till ortens turistbyrå eller beställa kartor över de otaliga leder som Cykelsällskapet och Cykelfrämjandet lagt upp. Då är du också säker på att hitta de bästa cykelvägarna i trakten. I broschyrerna finns tips om sevärdheter och ibland också telefonnummer till möjliga övernattningsställen.

Från Ystad till Haparanda: Det finns gott om cykelleder i Sverige.

Cykelspåret går längs ostkusten, 235 mil från Ystad till Haparanda. Den hålls aktuell av Cykelfrämjandet.

Cykelsällskapet sköter Sverigeleden, som går i inlandet från Helsingborg till Karesuando med några avstickare under vägen.

Du som bor i Göteborg har en utmärkt cykelled alldeles inpå knuten: Turiststråket, som är åtta mil markerad led genom bilfria miljöer. Leden har fått toppbetyg av Cykelsällskapet. Högsta betyg har också Vättern-Sommenleden fått: en rundtur där du bland annat kommer till Gränna, Tranås och Vadstena.

I stockholmstrakten finns också många leder. Mälardalsleden kan nås på olika ställen via båt eller per pendeltåg, där man till skillnad från SJ:s tåg får ta med cykeln. Ett annat alternativ för stockholmaren är att cykla till Mariefred, följa Näckrosleden genom bland annat Malmköping och sedan ta pendeltåget tillbaka från Gnesta.

Det finns också leder i norra Sverige — exempelvis vid Höga Kusten: men då krävs benmuskler.

Möjligheterna är oändliga, och långa sträckor av lederna går på cykelbanor eller småvägar utan mycket biltrafik.

Är du ensam och vill ha sällskap med andra kan du åka med på Cykelfrämjandets och Cykelsällskapets gruppresor inom landet eller utomlands. Du kan också köpa färdiga turer hos många turistbyråer. På Mariestads turistbyrå (0501-100 01) kan du exempelvis köpa ett cykelpaket med övernattningar på STF:s vandrarhem. Vill du cykla på småvägar i småländska höglandet finns cykelpaket hos Höglandets turism (0381-103 00).
Turistföreningen i Motala hjälper till med turer längs Göta kanal (0141-22 54 50). Vill du lyxa till det lite, så kan du beställa ett cykelpaket i södra Skåne, där du äter och bor på slott och gästgiverier (0411-408 90).

Cykla utomlands? För dig som vill cykla utomlands finns många paketresor. Det är ofta lata men kostsamma trippar, där packningen fraktas mellan hotellen medan du utan extravikt tar dig fram mellan exempelvis vingårdarna i Frankrike.

Billigare alternativ finns t ex hos Cykelfrämjandet.

Du kan också arrangera resan helt själv, med egen cykel. De flesta flygbolag räknar in cyklarna inom de 25 kilona handbagage, medan några tar extra betalt för cyklarna — ring och fråga!

Väl framme går det ofta lätt att ta cyklarna på tåg. Du lyfter själv ombord dem, gratis eller mot en ringa penning, till exempel i Holland, Italien, Irland och Ungern. Landets turistbyrå kan ge upplysningar

Ha det skönt på cykeln i sommar! 

Svenska cykelsällskapet www.svenska-cykelsallskapet.se

Cykelfrämjandet 08-545 910 30,

www.cykelframjandet.a.se

Packa rätt!

• Håll nere vikten på packningen, varje extra kilo blir mycket tungt att släpa på i motvind och uppförsbackar. Ofta krävs bara hälften av det du tänkt ta med!

Det här behöver du förutom kläder och mat:

• Rymliga cykelväskor. Packa i plastpåsar, väskorna är sällan helt vattentäta. Du kan också packa i stora cykelkorgar som hängs på pakethållaren.

• Packremmar för att fästa packningen på pakethållaren.

• Sopsäckar för att skydda sovsäckar och tält mot väta.

• Reservslang och en sats för att laga punkteringar.

• Cykelhjälm. Den som vägrar hjälm behöver åtminstone en keps som skydd mot regn och sol.

• Rejäla regnställ som står mot ihärdigt regn. Välj inte cykelcape, den blir lätt ett vindfång och det blir onödigt tungtrampat i motvind.

• Handskar.

• Gummistövlar är tungt i packningen. Ett alternativ är att dra plastpåsar över skorna. Bättre är att investera i regntäta cykelskor eller vikbara överdragsstövlar, som du kan köpa för ett par hundralappar från Cykelfrämjandet.

• Pump. Pumpa cykeln riktigt hårt så trampar du lättare.

• Termos gör att du slipper packa upp trangiaköket under fikapausen.

• Vattenflaskor.

• Toalettpapper.