Den som vill ha information och tillgång till handlingar om Sundbybergs privata äldreboenden kan vända sig till berörd nämnd, så tar den fram de uppgifterna åt den som önskar. Så svarade Annmarie Sandberg, chef för äldreomsorgen i Sundbyberg, på frågan om handlingar är offentliga i entreprenader på samma sätt som i kommunal äldreomsorg.

Kommunalarbetaren ringde upp sekreteraren i den berörda nämnden, Äldre- och omsorgsnämnden.

Vi begärde att få ut uppgifter om vilka som jobbade på det privata äldreboendet Solskiftet, som drivs av Svensk Äldreomsorg. Samt vad dessa personer har i lön.

— Du får vända dig direkt till verksamhetschefen på äldreboendet, svarade nämndsekreteraren.

Efter några dagars funderande återkom verksamhetschefen med följande svar:

— Vi kan inte lämna ut de uppgifterna. Solskiftet drivs av ett privat företag och omfattas inte av offentlighetsprincipen.

Så var det med den insynen. Annmarie Sandberg tar sedan delvis tillbaka vad hon tidigare sagt. Hon säger att det nog blivit ett missförstånd. Vad hon menade var att nämnden tillhandahåller uppgifter om verksamheten.

— När det gäller personalen så har vi inte det ansvaret. Utan det är upp till det privata företaget om de vill lämna ut de uppgifterna, säger Annmarie Sandberg.

Ny lagstiftning som berör insynen i entreprenader kommer den 1 juli. Från och med då ska kommunerna beakta intresset av medborgarnas insyn i verksamhet som är utlagd på entreprenad.

Demokratiminister Britta Lejon hoppas att förändringen ska råda bot på problemen.

— Jag tycker att det är för bedrövligt att det inte är bättre än vad det är. Men det är inte så förvånande. Och det är därför vi har föreslagit en förändrad lagstiftning också, säger Britta Lejon.

En av Sveriges främsta experter på offentlighet och sekretess, juristen Lennart Lillieroth, ogillar kraftigt den här typen av frivilliga offentlighetsprinciper som han kallar det.

— Medborgarna kan få en lite mer slumpartad insyn, en mycket ytligare insyn som varierar lite över landet och från en tid till annan. Och det är möjligt att det är bättre än ingenting. Men jag är inte helt säker på saken. För man vet ju inte vad man inte får ta del av, säger han.

Fotnot: I nästa nummer av Kommunalarbetaren publicerar vi fler frågor från enkäten till kommunerna. Bland annat har vi frågat om kommunerna ställer krav på sådant som kollektivavtal och antidiskrimineringsklausuler när de upphandlar driftentreprenader.

Här hittar du dina rättigheter i lagen.
• Medborgarnas rätt till insyn, det vill säga att ta del av allmänna handlingar och uppgifter, och offentliganställdas rätt att yttra sig och lämna uppgifter till massmedia går under benämningen Offentlighetsprincipen.

• Offentlighetsprincipen regleras i Tryckfrihetsförordningen, som är en grundlag. Den handlar både om rätten att ta del av allmänna handlingar och rätten att uttrycka sina åsikter.

• Meddelarfriheten regleras även den i Tryckfrihetsförordningen och i Yttrandefrihetsgrundlagen. Till viss del också i Sekretesslagen, som inte är en grundlag.