Däremot ströks resonemangen i rapporten om att 80 procent ska vara offentligt och 20 procent kan ha alternativa driftsformer.

Efter nära fyra timmars debatt sade ombuden med viss tvekan och en hel del förändringar och tillägg ja till den nya rapporten som bygger på slutsatserna i det rådslag Kommunal hållit under vintern.

Lena Ericson Höijer, Stockholm, fick med sig förbundsmötet på att stryka hela det stycket som går ut på att slå fast hur mycket som kan privatiseras.
Förbundsstyrelsen hade kommit fram till att upp till 20 procent av välfärdstjänsterna skulle kunna ha alternativa driftsformer.
Med röstsiffrorna 124-89 sade förbundsmötet nej till hela det resonemanget.

-Jag är glad över att det försvann. En sådan skrivning skulle ge borgerliga kommuner argument för att 20 procent kan konkurrensutsättas, sade Lena Ericson Höijer direkt efter beslutet.

Ombud från avdelning Stockholm och avdelning Skaraborg stod för det mesta och största motståndet mot rapporten. Stockholmsavdelningen framhöll sin egen motion från förra året där man ville att förbundet ska föra en aktiv kamp mot fortsatt konkurrensutsättning. Men den motionen gick inte igenom.

Dan Gabrielsson, Skaraborg lade fram ett förslag som gick ut på att anta rapporten men med tillägget att motverka alla framtida privatiseringar. Det sade förbundsmötet också nej till.

Däremot beslutade förbundsmötet att det skulle skrivas ett uttalande där Kommunal klargör sin syn på privatiseringsutvecklingen i Stockholmsområdet.
I och med beslutet kan Kommunal sätta punkt för en debatt som har pågått under flera år.

I och med att rapporten är antagen säger Kommunal bland annat att:

Den helt dominerande delen av välfärdstjänsterna ska drivas i offentlig regi.

De privata företagen måste också få kunna gå med vinst men det får inte gå ut över servicen, kvaliteten eller personalen.

Arbetarrörelsen ska utveckla ett eget alternativ till moderaternas kundvalsmodell. Dock påpekades av flera att Kommunal inte själva ska använda ordet kundvalsmodell om sina egna visioner, vilket förbundsstyrelsen gick med på.

Såväl offentliganställda som privatanställda ska kunna vara medlemmar i förbundet

Regler måste skapas som förhindrar segregering och kvalitetsskillnader i kölvattnet på konkurrensutsättningen.

Meddelarfrihet ska gälla även för privatanställda i skattefinansierad verksamhet.