Larm är farliga för hälsan
KOLUMNEN: Nio av tio svenskar tycker att det är för mycket larmrapporter i medierna. En femtedel anser att detta ökar stressen och minskar arbetslusten. Hela 80 procent tycker att livsglädjen sjunker.
Nej, detta är inte ett nytt larm, utan mitt eget påhitt. Men jag är säker på att ha rätt. När vi i ett av världens tryggaste länder ständigt matas med nya risker — som sedan dementeras är det inte konstigt om vi så småningom ”drabbas” av förvirring och kanske rentav minskad livskvalitet? För vad sägs om några budskap i den senaste tidens medieflöde:
Den som är deprimerad bör vistas i starkt ljus och inta fiskfett. Men starkt ljus är cancerframkallande — ja, även mulna dagar kan ge hudcancer. Och fet fiskolja kan vara ruskigt giftig (fast inte den som säljs i Sverige, fick vi veta i några finstilta notiser någon dag efter det larmet).
Chipsen, brödet och de friterade potatisklyftorna var nästa chock. Inte ens de salta pinnarna kom undan Livsmedelsverkets jättepådrag om giftet akrylamid i maten, som fick enorm uppmärksamhet. Men larmet är överdrivet, vi människor är inte som råttor, menar nu två andra forskare från Stockholms universitet på DN debatt (den 8 maj).
De strålande mobiltelefonerna har väl inte heller undgått någon. Men även här verkar fakta bero på vilken professor som har ordet. ”Mobiltelefoni är helt ofarligt”, hävdar nu professor Hans Wiksell i tidningen FinansVision (den 7 maj). Det enda strålningen kan göra är att skapa värme, säger han.
Slutsatser av allt detta: Tja, kanske att lagom är bäst och att för mycket och för lite skämmer allt. Sunt förnuft ger det bästa skyddet, det vågar jag (nästan) lova!