— Deltidsanställda har fått en löneförhöjning på 1.100 kronor och uppåt i och med detta, säger Charlotte Olesen-Rosén, sektionsordförande för Kommunal i Halmstad.

Vid årets löneförhandlingar, som blev klara i början av april fick nattpersonalen igenom ett mångårigt krav. Heltidsmåttet sänktes från 36,33 timmar till 33 timmar. I praktiken innebär det att deltidarna får en högre sysselsättningsgrad, och i och med det högre lön. För de cirka 10-12 stycken som jobbar mer än 91 procent innebär det en arbetstidsförkortning. Totalt berörs cirka 250 tillsvidareanställda plus alla vikarier av det nya avtalet.

Men det krävdes att Halmstad kommun sköt till pengar utöver det som fanns avsatt i det centrala avtalet för att nattpersonalen skulle få sin vilja igenom. Total sett ger avtalet för kommunanställda i Halmstad cirka fem procent i löneökningar i år. Troligen tillhör det de bättre avtalen i landet.

Vid varje kongress i Kommunal de senaste åren har förbundsstyrelsen avstyrkt motioner om att i avtalstexter kräva en sänkning av heltidsmåttet för nattpersonal.

— Det har handlat om pengar, att man inte velat ta det från det centrala utrymmet, anger ombudsman Per Rudin som en förklaring.

Efter att motionsskrivande och protestlistor inte gett resultat gick nattpersonalen i stället direkt på politikerna i Halmstad. Kommunen är först bland Hallandskommunerna med sänkningen.

Men i allt fler av de lokala avtalen sänks arbetstidsmåttet för nattpersonalen. I hela Västra Götaland har detta gått i genom. I exempelvis Lerums kommun räknas en heltidstjänst på 30 timmar.