Den som bär på salmonellasmitta får inte jobba med mat, enligt livsmedelslagarna. Men Kommunal har ett avtal, som säger att om man inte mår dåligt ska man erbjudas andra uppgifter, eller lön utan att jobba.

Stina Ståhl visste ingenting om detta, bara att hon inte fick hantera mat. Därför protesterade hon inte mot sjukskrivningen som varade i dryga tre månader, tills hon var helt smittfri.

Stina försökte i efterhand få ut de pengar som skiljde mellan sjukpenning och lön, minst 7.500 kronor. Men då var det för sent. Paragrafen i avtalet gäller inte när läkaren avgjort att någon behöver vara sjukskriven. Och Stina kan inte i efterhand säga att hon mådde bra. Därför har fackets förhandlingar med arbetsgivaren låst sig, säger Lars Friman, ombudsman på Kommunal Skåne.

Både arbetsgivaren och den anställde har ansvar för att avtalet följs, berättar Annika Örn, ombudsman på förbundet.

– Det tycks handla om okunskap, och problem med kommunikationen. Någon borde ha talat om för Stina vad som gällde, säger Annika Örn.

Lars Friman förklarar att Stina skulle ha krävt att få andra arbetsuppgifter, så fort hon fick reda på att hon var smittad.

Nu kan Stina inte göra något mer.

– Det känns bara orättvist, som om jag straffas för att jag tog ansvar, och inte gick till jobbet. säger hon.

De som jobbar i privata restauranger har inte alls något liknande avtal. Där räknas den som är smittad av salmonella som sjuk, berättar Hotell- och restaurangfackets ombudsman Eva Silverberg.