Kommunal, Handels och Seko har yrkesgrupper som tillhör de mest utsatta av alla för våld i arbetet. Det gäller bl a bussförare — där var fjärde drabbats av våld eller hot det senaste året. Det gäller också anställda i butiker — varje dygn sker det två butiksrån. Bland personal som arbetar i Stockholms tunnelbana har över hälften hotats i arbetet, var fjärde har utsatts för våld.

De tre förbunden för nu fram gemensamma krav på hur problemen ska lösas. Inget ensamt kvällsarbete, inga lättillgängliga pengar, bevakning av utsatta platser och utbyggt larmsystem, är de fyra huvudkraven.

Arbetarskyddsstyrelsen har ringat in yrken som är särskilt utsatta. Det är jobb som innebär makt- eller myndighetsutövning, konfrontation med missbrukare, kriminella eller aggressiva, och jobb där hantering av pengar ingår. Buss- och spårvagnsförare tillhör alla tre riskgrupperna.

När offensiven mot våldet presenterades berättade Kommunals ordförande Ylva Thörn om en incident som hände på buss 144, när hon var på väg till presskonferensen på söder i Stockholm.

– Ett gäng ungdomar klev på bussen och vägrade visa kort eller köpa biljett. Det är en situation som inte är ovanlig. Bussföraren har inte så mycket att sätta emot, och när hon eller han ställer krav uppstår lätt en hotfull situation. Den här gången slutade det väl, en annan förare slöt upp och ungdomarna fogade sig till slut.

Ylva Thörn pekade också på lösningar – som de försök som nu pågår med övervakningskameror på spårvagnarna i Göteborg. Dubbelbemanning på stökiga turer, fungerande larm där hjälpen snabbt är på plats och minimering av pengar var andra åtgärder hon efterlyste.