ISS´ koncernchef, dansken Eric Rylberg förklarar i Berlingske Tidene att det är otacksamt att driva äldrevård i Stockholm: ”Om vi driver ett sjukhem hamnar vi med negativa historier på förstasidorna. Men sker det något i offentlig regi rycker man på axlarna.”

Planerna är att på lite sikt dra sig ur äldreomsorgen som inte är lönsam. ”Vi vill inte stötta olika regeringar genom att tillhandahålla något vi inte tjänar pengar på.”
Men Henrik Fabricius, vd för CarePartner (ISS äldreomsorg) i Norden, vill nyansera de uttalandena:

– Jag tror att företagen i branschen kommer att bli färre men större. Och priset på äldrevård måste upp. Vi står inför olika alternativ. CarePartner kan gå vidare på egen hand, vi kan välja att liera oss med en lämplig partner och vi kan gå in på börsen.

Också det utvecklingscentrum som ISS har i Skåne kan omprövas om lönsamheten i branschen inte förbättras.

Henrik Fabricius ser debatten om privat eller offentlig regi som mer sansad i Sverige än i Danmark, i Sverige har politikerna lärt sig att bli bättre beställare, säger han.

– Jag tror att danska politiker börjar snegla på Sverige, som står för en modell för hur man blandar offentligt och privat driven äldreomsorg.

ISS-koncernen finns i 37 länder, men det är bara i Norden, och då framför allt i Sverige, som koncernen engagerat sig i äldreomsorgen. Annars är städning, fastighetsskötsel, säkerhetsarbete mm ISS´ kärnområden. De många företagsuppköp som ISS gjort under senare år gav inte förväntat resultat. Nedgången i flyget efter 11-septemberhändelserna drabbade också ISS som har kontrakt på många flygplatser. Flyget och CarePartner är de affärsområden som ISS vill dra sig ur, enligt uppgifter i de danska tidningarna.