Här bjuder vi på några alternativa rätter till ägg och sill. Servera dem som småvarmt på buffébordet eller som lunch och middag när det blivit vardag igen.

Ett ”medelägg” innehåller ungefär 85 kalorier. I ägget finns också högvärdigt protein, A-vitamin, D- och B-vitaminer, mineralämnenochfett.

Ett förträffligt livsmedel alltså, och ofta en nödvändig ingrediens i både bakning och matlagning.

Med ägg i kylen kan du alltid göra en billig och god rätt som mättar bra!

Birgitta Andrews på Coop provkök har komponerat recepten och lagat till dem.

Förlorade ägg i grönska

(4 portioner)

2 gula lökar

2 gröna paprikor

2 tomater

smör eller margarin

1-2 tsk paprikapulver

eller 2-3 krm chilipulver

ca 1 tsk salt

nymalen svartpeppar

(1 pressad vitlöksklyfta,
några droppar Tabasco)

4 ägg

persilja

Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Dela tomaterna i klyftor, skrapa ur kärnorna och skär fruktköttet i tärningar.

Fräs lök och paprika nästan mjuka i lite fett i en stekpanna. Låt paprika- eller chilipulver fräsa med mot slutet.

Blanda i tomaterna och krydda med salt och peppar, kanske också vitlök eller Tabasco. Gör fyra fördjupningar i grönsakerna och knäck ner ett ägg i varje. Lägg lock på pannan och låt äggen nätt och jämnt stelna på svag värme, ca 5 minuter.

Om man vill ha äggulan vackert gul låter man bli locket, men räkna med att det då tar ganska mycket längre tid för ägget att stelna.
Servera som liten lunch- eller kvällsrätt med bröd.

Ägg- och tomatgratäng

(4 portioner)

7-8 ägg

2 purjolökar

3-4 tomater

2 msk vetemjöl

3 dl mjölk

0,5 tsk salt

nymalen svartpeppar

1 msk smör eller margarin

ca 1,5 dl riven lagrad ost

Hårdkoka äggen. Skölj och skär purjon i skivor och förväll dem i saltat vatten 4-5 minuter. Låt purjon rinna av väl och sätt ugnen på 250 grader.

Skär tomaterna i skivor.

Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka 3-4 minuter. Smaka av med salt, peppar och en klick matfett.

Skala äggen och skär dem i ganska tjocka skivor. Varva purjolök och ägg i en ugnssäker form eller i 4 portionsformar. Häll såsen över. Lägg på tomatskivor och strö över ost.
Sätt in i övre delen av ugnen tills osten fått fin färg, 10-15 minuter.

Servera med bröd och bräckt prinskorv eller bacon.

Spansk omelett

(2-3 portioner)

3-4 råa potatisar

1 gul lök

2 msk smör eller margarin

0,5 tsk salt

nymalen svartpeppar

4 ägg

4 msk vatten

1 liten burk (55 g) ansjovisfiléer

(eller bitar av tonfisk eller böckling)

gräslök, dill eller persilja

Skala potatis och lök och skär dem i tunna skivor eller små tärningar.

Stek lök och potatis i fettet i en stekpanna på ganska svag värme tills allt är mjukt.

Rör då och då. Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop ägg och vatten och häll det i pannan. Lyft eller stick i omeletten, så att lös smet kan rinna ner och stelna. Garnera med ansjovis och klipp gräslök, dill eller persilja över. Servera gärna med en blandad sallad.

Äggröra

(4 portioner)

2 msk smör eller margarin

8 ägg

4 msk mjölk

0,5 tsk salt

svartpeppar

Smält fettet i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Knäck ett ägg i taget i en kopp, häll dem och mjölken i kastrullen. Salta. Rör sönder äggen med en trägaffel så att de blandar sig med mjölken.

Sätt kastrullen på svag värme och rör försiktigt mot bottnen tills äggsmeten blivit mjukt krämig.

Mal över peppar.

Servera med korv, bacon, kassler, rökt fisk eller kött.

Marängpaj

(8-10 bitar)

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

150 g smör eller margarin

1 ägg

Fyllning:

2 mogna mango

2 msk majsstärkelse (Maizena)

1,5 dl apelsinjuice

2-3 msk socker

3 äggulor

Maräng:

3 äggvitor

1,5 dl socker

0,5 tsk vitvinsvinäger

(mandelspån)

Blanda mjöl, fettet skuret i mindre bitar och ägg till en deg, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 centimeter i diameter. Ställ den i kylskåpet 15-20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.

Nagga degbottnen med en gaffel. Kläm gärna fast en ring av aluminiumfolie runt degkanten, så hålls den uppe under gräddningen. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

Skala mangofrukterna och skär loss fruktköttet från kärnan. Skär den ena frukten i skivor eller bitar och lägg dem i pajskalet. Mosa den andra med mixerstav eller i matberedare.

Rör ut maizena med ett par matskedar av juicen i en kastrull. Blanda i resten av juicen, sockret och mangomoset. Sjud upp under omrörning. Rör i ägggulorna och sjud på mycket svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Bred ut krämen i pajskalet.
Blanda äggvitor, socker och vinäger i en skål, gärna av metall. Sätt den över en kastrull med nätt och jämnt sjudande vatten (vattnet får inte nå upp till skålen) och vispa, helst med elvisp, 5-10 minuter tills marängen tjocknar.

Ta skålen från värmen och vispa tills marängen blir riktigt tjock och blank och svalnar lite.

Skeda den över fyllningen i pajskalet. Om du vill, strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter.

Låt svalna. Sikta eventuellt florsocker över och servera gärna med en klick vaniljglass.