Skådespelarna, framför allt Gene Hackman, och musiken briljerar i The Royal Tenembaums.

Det är en underhållande film om en självupptagen familjefar, hans tre geniförklarade barn, och frun som tröttnat.
Det hela utspelar sig i New York och är uppbyggt som en fabel som berättas i kapitel-form.

Av olika skäl återförenas den splittrade familjen under några dagar när barnen blivit vuxna. Hackmans rollfigur Royal Tenembaum gör krampaktiga försök att försonas med sin fru (Anjelica Huston) och sina tre barn som lider av pappans svek i barndomen.

Regissören Wes Andersson har lyckats med konststycket att berätta historien både på allvar och med en stor portion ironi. Den skickliga skådespelarensemblen består förutom av Hackman och Huston av namn som Bill Murray, Gvyneth Paltrow och Ben Stiller.

Det och den charmiga historien till trots är det är ändå filmens soundtrack som sitter kvar i huvudet efteråt. Klassiker efter klassiker av Beatles, Dylan, Rolling Stones, Clash, Ramones, Jackson Browne med flera radas upp och bättre kan det nästan inte bli.