Systembolagets VD Anitra Steen är nöjd med den statliga alkoholleverantörens förbättrade service i form av vinprovningar, kvällsjour, lördagsöppet och självplockning.

Men socialminister Lars Engqvist har skäl att vara bekymrad. Alkoholkranarna borde skruvas åt — inte öppnas — om folkhälsan ska räddas.

Mindre tillgänglighet minskar supandet. Den svenska alkoholpolitiken, som fungerat sen slutet av 1800-talet, var en förutsättning för den moderna, demokratiska välfärdsstaten.
Nu har politikerna abdikerat från sin beslutsfattande uppgift. I stället har alkoholskatten sänkts, öppettiderna har ökat och importreglerna i stort sett avskaffats. Effekterna har inte låtit vänta på sig.

Vi dricker fortfarande mindre än andra europeiska länder — men med nuvarande ökningstakt är vi snart i kapp kontinenten. I dag har ”bara” var femte sjukvårdsplats i Sverige samband med alkoholkonsumtionen. Vi konsumerar nio liter ren alkohol per person över 15 år. I Frankrike där det dricks runt 16 liter alkohol per person och år är varannan vårdplats upptagen av sjukfall orsakade av alkohol. Statliga kampanjer för att minska drickandet har svårt att tränga fram i ett land som ser vin som ett livsmedel.

När totalkonsumtionen av alkohol ökar med en liter ökar även våldsbrotten med tio procent. Det handlar om 10 000 fler fall per år, säger Eckhart Kühlhorn, professor i sociologisk alkoholforskning vid Stockholms universitet (DN 2002-03-15). Ökade vårdkostnader, mer brottslighet och fler familjetragedier är några konsekvenser.

Ungdomarna gör som vuxna. I vissa Stockholmsskolor uppger tre av fyra nior att de varit berusade. Mer än en tredjedel är storkonsumenter. Var fjärde nia har dessutom någon gång använt narkotika. Detta enligt en stor studie av CAN, som studerar ungdomars drogvanor.

Ungdomars kroppar är sämre på att bryta ner alkohol. Tidigt drickande gör det lättare att bli beroende. De som bjuds av föräldrar blir betydligt oftare storkonsumenter än de ungdomar som aldrig får smaka hemma. Tillgänglighet skapar vanorna.

Vi är nu där vi inte skulle vara: Med hänvisning till EU, till hembränning och smuggling och liberala lobbyister dränker vi den svenska alkoholpolitiken i importerat öl och anpassar oss motståndslöst till mera skrumplever, misshandel och mord. ”All historisk erfarenhet visar att en ökad alkoholförsäljning leder till ett ökat mänskligt elände”, säger nykterhetsrörelsens vice förbundsordförande Sofia Modigh i DN. Hon är ganska ensam om att säga så.

Att eländet kallas europeisk gemenskap gör det inte lättare att acceptera.