— Behovet av utbildning är stort för det har hänt så mycket i samhällsutvecklingen, säger projektledaren Mona-Lenah Nordberg i Karlstad.

— Det har blivit vanligare att man lagar mat på en skola och säljer till äldrevården, och då behöver man kunskap om hur man lagar mat för olika åldrar.

Dessutom kommer många barn i kommunens skolor från andra länder, många är vegetarianer eller överkänsliga mot viss mat. Och sjukdomen diabetes, som förknippas med dåliga matvanor, ökar bland barn.

I augusti startar därför Karlstad en utbildning på 30 veckor till kock/kokerska. De som har den utbildningen får en påbyggnadsutbildning på 16 veckor. Sammanlagt 156 personer ska få gå utbildningen under de tre år som projektet pågår.

Studierna är på heltid med full lön.

50 vikarier behövs för att fylla luckorna. Och eftersom ungefär lika många anställda kommer att gå i pension inom sex år, har vikarierna goda chanser att få fast anställning.

Även Säffle gör en storsatsning. All kökspersonal i skolan och barnomsorgen får minst 14 dagars utbildning. De ska få lära sig om bland annat effektiva matlagningsmetoder, hygien och födoämnesöverkänslighet.

Kokerskan Inga-Lill Eriksson är jättenöjd efter sin första kursdag.

— Läraren var helt otroligt bra, säger hon.

Det har varit ett hårt arbete att få igång kursen, berättar kostchefen Carina Nisén. Nu är den stora utmaningen att få tag på vikarier. Men hon tycker att det är värt all möda.

— Här var det ett skriande behov, för här har de inte fått någon utbildning tidigare, säger hon.

Satsningen i Karlstad beräknas kosta 28 miljoner kronor, och i Säffle 1,5 miljon förutom vikariekostnaderna. I båda kommunerna täcks kostnaden till största delen av EU-bidrag.

I Kommunalarbetaren nr 2 i år skrev vi om en utbildning som genomförs i Herrljunga för kökspersonal från sju kommuner. Där har de som gått grundutbildningen och en storköksutbildning fått löfte om 300 kronor mer i månaden i lön.

Personalen i Karlstad och Säffle har inte fått löfte om löneförhöjning. Carina Nisén i Säffle har funderat på att begära extra pengar till det, men inte hunnit. Mona-Lenah Nordberg i Karlstad säger att utbildningen inte automatiskt leder till högre lön. Lönesättningen är individuell och vidareutbildning kan vara ett argument för högre lön.