Våren 2000 berättade Kommunalarbetaren vad som hände på Gästgården i Horndal. Fem anställda hade beskrivit förhållandena på Gästgården för Kommunals sektion i Avesta och sektionen såg till att kommunen fick reda på deras kritik. Kommunen kontaktade länsstyrelsen.

De fem anställda som var kritiska tvingades säga upp sig och har idag andra arbeten.

Sen dess har ägaren polisanmälts av en av vårdtagarna, och dömts till böter av tingsrätten för olaga tvång. Länsstyrelsen har gjort upprepade inspektioner under de senaste åren och ställt krav på bland annat bättre dokumentation, utbildning för personalen, och att ledningen för hemmet måste förstärkas. I november förra året fick ägaren besked om att länsstyrelsen övervägde att stänga Gästgården, och den 22 januari kom beslutet. Inom tre månader ska verksamheten på hemmet avvecklas.
Ägaren tänker överklaga beslutet.

Maria Eriksson, facklig företrädare i Avesta, har följt utvecklingen och stöttat de anställda som uppmärksammade missförhållandena.

– Det är tragiskt alltihop, men det känns befriande att myndigheterna äntligen reagerade. Det trista är att det har tagit så lång tid. Först när en boende polisanmäler ägaren börjar det hända något. Men våra medlemmar slog larm redan 1999.