Hon pekar främst på att sådana händelser är ett symptom på att något är fel på arbetsplatsen. Det behövs bra chefer som är uppmärksamma på förhållandena. Hon kräver tid för handledning och reflexion inom vården.

Ylva Thörn fortsätter:

— Varje arbetslag behöver prata om sitt förhållningssätt, och diskutera fram hur de ska förebygga och hantera svåra situationer. De behöver få lära sig att vara observanta på olika sjukdomsbilder, och hur man ska förhålla sig för att dämpa aggressioner.

— Om aggressivitet bemöts med aggressivitet, så skapas mer aggressivitet, säger Ylva Thörn.

Hon anser att även arbetskamrater har ett ansvar.

— Den som ser att någon agerar på ett visst sätt kan säga ”Jag gör det här nu, gå undan en stund du, så pratar vi om det sedan”.

Förbundsordföranden ser här en viktig roll för Kommunal, att stötta arbetsplatsombuden, så att de vågar gå i första ledet och lyfta fram de här samtalen.

Kvinnan bor på äldreboendet Hemgården i Gislaved. En bandspelare som sonen placerat i bostaden avslöjade dem.

Kommunals avdelning i Jönköping övervägde, enligt ett inslag i Sveriges Radios Dagens Eko (25 januari) att polisanmäla avlyssningen. De försvarade inte den kränkande behandlingen av kvinnan men ville reda ut om det är juridiskt tillåtet att göra så mot anställda.

Senare gick förbundet dock ut med en dementi genom förbundsordförande Ylva Thörn: Kommunal tänker inte och har aldrig tänkt att göra någon polisanmälan.

Ylva Thörn framhåller på Kommunals hemsida www.kommunal.se:
— Det är trygghet för de gamla, vårdkvalitet och möjligheten för de anställda att göra ett bra jobb som bör diskuteras istället.