Torbjörn Palm är ambulanssjukvårdare i Motala. Hos Falcks hade han kring 19.000 i månaden med OB och jour inräknade. Det ska jämföras med de 21.279 han har nu. Månadslönerna höjdes från årsskiftet och ska höjas igen i vår.

En annan förändring är att tillägg för OB, utom under storhelger, och ersättning för jour och övertid under jour bakats in i lönen. Annan övertid och OB under storhelger betalas efter Biltrafikens avtal.

Den nya lönen för fast anställda är i Linköping, 21.564 kronor, i Norrköping 21.409 kronor, i Motala, Finspång, Kisa och Mjölby 21 279 kronor, tilläggen inräknade.

Med jouren inräknad är arbetstiden i genomsnitt 42 timmar i veckan.

Från 2004 års början får ingen mer än 25 dagars semester, men den som nu har fler dagar får behålla dem genom att succesivt föra över dem till en timbank, eller avsätta dem till pension. Alla får 48 timmar i en timbank 2004.

— Det är skönt att vara av med Falcks, tycker Torbjörn Palm. De tjafsade om vartenda öre. Och jag tror inte jag fick rätt lön en enda gång.

Torbjörns kollega i Linköping, Joacim Skatt, är också nöjd med det nya avtalet, men han är missnöjd med att inte ha någon egen ambulansöverläkare längre. Nu är en enda läkare ansvarig för hela området.

— Patientuppföljningarna blir väl lika med noll, säger han. Vi har haft träffar och genomgångar med läkaren och även själva kunnat fråga hur det gått med en patient.

Det som mest oroar honom är ändå yrkets framtid, och över det styr inte entreprenören, utan Socialstyrelsen.

— Jag vill inte läsa till sjuksköterska för att komma tillbaka till samma yrke som jag redan kan. Om det kommer en särskild spetsutbildning för prehospital vård, skulle det bli en annan sak, säger Joacim Skatt.

Landstinget betalar 8.000 kronor före skatt till dem som pluggar. Flera har avbrutit studierna, för att bidraget är för lågt. De orkar inte både jobba och läsa.