Ändå är det onekligen något med en ny tid, en fräsch almanacka (i alla fall en sån som man hänger på väggen) som både inger framtidshopp och inbjuder till utfästelser; Ja, jag vill bli bättre, i år har jag en ny chans.
Så vad kan vi på Kommunalarbetarens redaktion ställa i utsikt till er läsare inför år 2002? Hur vill vi möta era krav och förväntningar?

Vi vill vara en tidning i tiden. Inte bara rätt i tiden, utan i rätt tid för våra läsare. Det betyder att det är de frågor och nyheter som är angelägnast för Kommunals medlemmar (där nu även lantarbetarna är en del) som toppar vår agenda. Er verklighet ska vara vår journalistiska utgångspunkt.

Vi strävar på med vår form och vårt språk så att tidningen inbjuder till läsning. Vi ska arbeta med våra texter och vår presentation så att varje sida känns begriplig, lockande och matnyttig. Vi använder vårt vackra språk efter bästa förmåga.

Vi ska vara pålitliga, på er sida i medvind och motlut. En bra vän, helt enkelt. Några fnyser säkert nu och invänder: Hur kan någon vara vän åt en så stor grupp människor med olika jobb, intressen och åsikter?

Inte är det lätt. Men i era gemensamma intressen av bättre arbetsvillkor, ökad frihet och högre löner kan vi mötas och skaka hand. Era förväntningar på att få inspiration och verktyg till ett bättre liv kan bli vårt uppdrag.

En bra vän i med- och motgång är emellertid inte falskt inställsam och stryker inte bara medhårs. En bra vän kan säga sanningar, även såna som är obekväma, och vågar ifrågasätta när det känns nödvändigt. En sådan vän visar även utvägar och möjligheter.

Vänner är jämlika. Den ene för inte den andres talan, utan anser att var och en kan tala för sig själv. Men behöver kompisen försvaras då ställer vännen upp!

En bra vän kan ge beröm och ta emot kritik. En bra vän kan man höra av sig till när man är besviken och när man är glad. En vän kan man diskutera med och fortsätta gilla, även om man inte tycker lika om allt. Man kan gräla om det behövs och erkänna misstag.

En vän lyssnar och kan hålla tyst. (Kommunalarbetaren lyder som alla andra tidningar under Tryckfrihetsförordningen. Ert källskydd är en grundlagsrättighet.)

En bra vän gillar olikheter och ser det som det roliga med vänskapen. Att ha 699.000 läsare (som Kommunalarbetaren har, enligt Orvesto 2001:3) som kompisar är därmed ett helt fantastiskt förtroende som vi ska försöka göra det absolut bästa av under året som kommer.