När Eurovisionsschlagerfestivalen avgörs i maj i Estland, kan det bli Brandsta som står där och jublar. Det skulle i så fall bli målet på en resa som startade för sju år sedan i Helsingborg. Det var då bandet bildades. Fast först under namnet Brandsta City Slickers. En gammal rockräv tipsade om den lilla namnändringen: Släckers skulle ju bli fyndigare.

Självförtroendet går inte att ta miste på. På frågan ”Är det vinnarna vi ser?” svarar Tom Börjesson blixtsnabbt ”Skiter ankor i havet?”. Med målet att nå finalen i Globen kommer Brandsta att spela låten ”Kom och ta mig” i Växjö i januari.

Och likt de stora rockstjärnorna börjar de tröttna på pressens eviga frågor. Glenn Borgkvist berättar om presskonferensen när det blev klart att Brandsta skulle delta i melodifestivalen.

— Det var två frågor. Antingen var det: Kan ni spela? Eller så var det: Är ni brandmän på riktigt? Alltså på nåt sätt var det som om man inte kunde vara popstjärna och brandman i en och samma person.

— På den första svarade vi nej, på den andra sa vi kanske, fyller Tom Börjesson i, skrattande.

Men brandmän är de fortfarande. Och det hårda arbetet gör att det kan bli svårt att få alla att repetera samtidigt.

— Det är nästan alltid någon som är i tjänst. Ibland får vi till en repetition utan att nån är i tjänst, det händer, säger Glenn.

— Det kan vara lite knivigt emellanåt men vi har snälla kolleger som ställer upp och hjälper till, säger Tom.

Vad får man mest adrenalinpåslag av, ett släckningsarbete eller ett uppträdande med Brandsta City Släckers?

— Släckers solklart alltså, svarar Tom.

Men verkligheten tränger sig hela tiden på. Kommunalarbetarens fotograf har precis fått upp bandmedlemmarna på ett brandbilstak när rösten i högtalarsystemet hörs. ”Stort larm. Stort larm.” Raskt ner från taket. Halvminuten senare är bilen borta och fotograferingen kan återupptas. Ingen av brandmännen är i tjänst den här dagen.

En del av Brandsta City Släckers image är deras sexighet. Sångare Glenn Borgkvist har till och med blivit vald till Helsingborgs sexigaste man. Men hugade kvinnliga läsare får skynda. Det är bara keyboardisten Olle Östberg som är singel.

— Vi är alla trogna, säger Tom.

— Stabila gossar. Vi skickar ut Olle om det är något, skrattar Glenn.

Vid deras uppträdanden händer det att jackorna åker av.

— Jag tycker inte det är så farligt att visa lite överkropp, säger Glenn. Första gången vi kastade av luftpaketen och jackan… Det var ju för att det var så grymt varmt.

Men trumslagare Börjesson menar att utseendet och sexigheten är en jätteliten grej av det hela. Hellre talar han om de musikaliska förebilderna. Dit hör ZZ Top och Queen. Och den gitarr-rock som kan höras på deras två hittills utgivna skivor fungerar väl, utan att man håller konvolutet i handen. Så Barbados, Excellence och de andra medtävlarna får akta sig.

Vilken känsla kommer ni att ha när ni går upp på scenen? Sångare och vikarierande styrkechef Glenn Borgkvist får sista ordet:

— Jag känner: Nu djävlar alltså. Det var den känslan som kom upp så fort det blev klart att vi kom med: Den här buskänslan. Fasen va gott att komma in i larmställ. Fasen det blir fräckt. 

Så avgörs melodifestivalen i år

• Fyra kvalificeringsomgångar inleder. Åtta bidrag i varje. Brandsta City Släckers tävlar i Växjö den 19 januari. De tre övriga orterna är: Norrköping 26/1, Sundsvall 2/2 och Falun 8/2.

• Bland de tävlande märks bland andra Kikki Danielsson, Jan Johansen och Arvingarna.

• Två av melodierna i varje kvalomgång telefonröstas fram till finalen.

• I finalen i Globen i Stockholm den 1 mars ställer tio låtar upp.

• De två låtar som inte telefonröstas fram utses av en specialjury.

• Eurovisionsschlagern avgörs sedan i Estland den 25 maj.