Gapet mellan män och kvinnor består, män tjänar tio procent mer än kvinnor bara för att de är män. Kvinnornas löner ligger generellt sett 4.000 kronor per månad under männens. Män har alltså 25 procent högre lön.

Vi kan fylla på listan: Visserligen har mäns och kvinnors löner närmat sig varann i kommunerna. Men lönerna i kommunerna ligger, för att citera Kommunals utredningschef Rolf Andersson, ”på Sveriges absoluta botten.” Kommunerna lever mycket farligt om man inget gör, säger han i senaste LO-tidningen.

Kommittén Välfärdsbokslut visar att 1968 var skillnaden mellan de offentliganställda och privatanställda med samma utbildning och yrkeserfarenhet 2 procent. År 1991 var den 11 procent. Och år 2000 är den 16 procent. Löntagarna kan mer i dag men får mindre betalt!

I Vänner och Fiender, en ny bok från LO, diskuteras också fördelningen av lönerna. Kristiden under 90-talet sätter alltjämt sina spår i kommunerna och ”de kommunalt anställda har med långsammare löneutveckling än andra fått betala mer än andra för 1990-talets kris.” (s.75)

Det statliga kravet att kommunerna ska ha budgetbalans blir i praktiken inkomstpolitik som både hindrat sysselsättningen från att växa och lönerna från att öka.

”Löneökningar kostar pengar och det är skattebetalarna som är de offentliganställdas arbetsgivare”, konstateras det. Tillför kommunsektorn 1,4 miljarder extra varje år så kan också kvinnornas löner öka med en procent extra, menar LO. Att öka lönerna med fem procent extra skulle kosta 20 miljarder — en skattehöjning med två kronor. Som medborgare och skattebetalare är det rimligt att ställa upp för bättre löner i kommunerna, menar LO och Kommunals Rolf Andersson ser inte heller någon anledning att subventionera vård och omsorg via låga löner åt kommunalarna. Facket måste förhandla för medlemmarna, utan att snegla på kommunernas ekonomi. Kommunerna är arbetsgivare, facket ska inte stödja verksamhet som inte kan betala normala löner. Senaste avtalsrörelsen gav kommunalarna lite mer i procent, men det räcker inte.

Varken jämställdhetslag eller domstolar kommer att hjälpa. Men brist på arbetskraft kan vara det som får arbetsgivarna att öppna börsen, hoppas Andersson. Detta har givit exempelvis sjuksköterskor och lärare rejäla lyft.

I de lokala avtalsrörelser som fortfarande pågår måste Kommunal visa musklerna, stötta medlemmarna och utnyttja personalbristen. Det har man gjort i Burlöv med bra resultat.

Kommunalarnas löner måste upp. Det går inte att skapa jämställda löner utan att också skapa mer jämlika löner.