Ändrad livsstil ger resultat
Det går att förbättra sin hälsa med relativt små medel. Det visar projektet FÖREKOM i Helsingborg.
FÖREKOM, Förebyggande rehabilitering inom Kommunal, vände sig 1994 till kommunalare i Helsingborgs stad med två projekt: ”Hjärta” och ”Smärta”.
För ”Hjärta” plockade forskare från sociologiska institutionen vid Lunds universitet ut 120 personer med hög riskpoäng för hjärtbesvär. Dessa fick genomgå hälsoundersökning och delades sedan upp i två grupper. Den ena fick delta i gruppsamtal om hälsa där man bland annat räknade ut kalorier och fetthalten i måltider. Den andra gruppen blev bara undersökt.
Vid uppföljningen 1996-1998 hade cirka 20 personer i vardera gruppen hoppat av. Men av de 43 som diskuterat sin hälsa hade de flesta gått ner i vikt, fått minskat blodtryck, stresshormon i blodet och förbättrade blodfetter.
Med ändrad livsföring hade de minskat risken för att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. I kontrollgruppen däremot kunde forskarna inte notera någon större skillnad i ”riskpoäng”.
I projektet ”Smärta” delades 690 slumpvis utvalda vårdbiträden och undersköterskor upp i fem grupper, två kontrollgrupper och tre som deltog i olika stresshanterings- och träningsprogram. Programmen gav positiva resultat som dock avklingade efter en tid. Men den kunskap som kom fram under projektet kommer att användas för att förebygga stress och smärta.
Mer om dessa projekt går att läsa i den nyutkomna rapporten ”Livsstilsförändring, minskad stress och ökat välbefinnande” av forskaren Marianne Svenning (AFA och Lunds Universitet) ISBN nr. 91-7267-098-3.