Hälften av kommunerna saknar heltidspolicy
Deltidsarbetslösheten fortsätter neråt. Men än så länge saknar över hälften av landets kommuner en policy om rätt till heltid för vård- och omsorgspersonal. Det visar en färsk rapport från Ams.
Det har nu gått två år sen den så kallade vårdkommissionen satte målet att deltidsarbetslösheten i vården och omsorgen skulle halveras. I november i år har deltidsarbetslösheten i hela riket minskat med 36 procent jämfört med november 1999.
— Det är en kraftig minskning även om det är en bit kvar till en halvering, konstaterar Johan Rudebeck, vid förmedlingsenheten på Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams.
Fyra län har klarat halveringsmålet; Västerbotten, Kronoberg, Stockholm och Uppsala. I Östergötlands län har det gått allra långsammast. Där är minskningen endast 17 procent.
Det går trögt att få ner timanställningarna, som under motsvarande period endast minskat med ungefär en femtedel. I ett av länen, Jämtland, går till och med fler på timanställning i dag än för två år sen.
Och fortfarande är drygt 11.000 personer timanställda och över 19.000 registrerade som deltidsarbetslösa.
Dessutom är fortfarande deltidsplatser vanligare när vård- och omsorgsarbetsgivarna går ut och söker ny personal med hjälp av arbetsförmedlingarna, skriver Ams i rapporten.
Det är framför allt i kommunerna problemet finns. Ams har bett länsarbetsnämnderna att sätta betyg på kommunernas insatser. Enligt dessa bedömningar har cirka 43 procent av alla kommuner en ”hög aktivitet”. Med det menas att de har fattat beslut om en policy för att erbjuda de anställda heltid eller den tid de önskar. Dessutom görs här försök med till exempel flexibla arbetstider och vikariepooler. I övriga kommuner bedöms aktiviterna inte ha kommit särskilt långt. Där är en ”förändring på gång”, som det heter i rapporten. I en liten grupp, 16 procent av kommunerna, pågår i stort sett inget alls.
Ams har också undersökt hur den så kallade intygsrutinen som infördes i våras har slagit. Deltidsarbetslösa ska få ett intyg från arbetsgivaren som anger om det finns mer tid eller inte att erbjuda.
Av de personer som lämnade deltidsarbetslösheten under maj till september i år har en tredjedel avanmälts på arbetsförmedlingen av olika orsaker. De kanske har fått mer jobb helt enkelt. Men Ams bedömer det som att många också förklarat sig vara nöjda med den arbetstid de har, vilket i så fall är en direkt följd av de nya intygen.
— Det är bara en allmän bedömning vi kan göra, att intygen haft stor effekt. Men några exakta tal kan vi inte ange, säger Johan Rudebeck.
Inför nästa år kommer troligen annan personal än bara den inom vård och omsorg att beröras av Ams projekt att få ner deltidsarbetslösheten. Det är inte klart än vilka grupper som kommer att bli aktuella. Johan Rudebeck nämner barnskötare som ett exempel.