Arbete bara tio procent av livstiden
I Sverige arbetar vi bara cirka tio procent av hela vår livstid. Privatlivet blir allt viktigare. Nära 60 procent prioriterar privatlivet framför jobbet.
I USA är det dock tvärtom. Där prioriterar arbetstagarna yrkeslivet.
Detta hävdar en studie i elva länder som genomförts av Sodexho Research Institute.
I livstiden ingår då såväl barn-skoltiden, pensionärstiden och ledighet. För att inte tala om hur mycket man sover.
Den årliga faktiska arbetstiden har minskat. För tio år sedan var arbetstiden i genomsnitt 2 165 timmar om året för de elva länderna. Nu är den 1 740 timmar per år i Sverige. I USA är den 1 976 timmar.
1960 tyckte en stor del av de svenska arbetstagarna att yrkeslivet var viktigare än privatlivet. Idag är förhållandet det motsatta. Livskvalité handlar om att hitta balans mellan yrkesliv och privatliv, mellan den egna personligheten och arbetsgivarens krav.
1960 var arbetsmiljön mycket viktig men numera är ens egna personlighet och livsstil viktigare för 44,2 procent.
Förmåner som den anställde önskar av arbetsgivaren i framtiden kan vara att erbjuda advokathjälp vid skilsmässa, att få ekonomiskt bidrag för att adoptera barn, en soffa bredvid telefonen för att stressa av. I Frankrike vill de anställda ha tillgång till hårfrisör och florist på arbetsplatsen. I Sverige vill de anställda till exempel handla via Internet, få rabatt på varor, som sedan körs hem gratis.
Det är också viktigt att behålla goda relationer till sina arbetskamrater, enligt undersökningen. I Brasilien kan till exempel arbetstagare gå teaterkurser och kurser i att förverkliga sig själv en halv dag varannan vecka.
Allt fler kvinnor yrkesarbetar. 1960 utgjorde kvinnorna 38, 7 procent av den sammanlagda svenska arbetskraften , idag är de 47,9 procent.
Vi börjar yrkesarbeta allt senare i livet. 1960 började man arbete vid i genomsnitt 20, 5 års ålder, 2000 började man först vid 21,7 års ålder.
Den tid man är aktiv i arbetslivet har ökat från 36, 7 år 1960 till 41 år 2000.