Undersköterska på åtta veckor
Vårdbiträdet Susanne Billing i Malmö behövde bara plugga i åtta veckor, sen var hon klar med omvårdnadsprogrammet och fick 400 kr mer i lön.
Sista dagarna i maj blev Susanne färdig och mitt i sommaren fick hon hem betyget i brevlådan. I nr 22 förra året berättade vi om Susanne och 17 andra vårdbiträden i Malmös äldreomsorg som var med i ett projekt och fick sina kunskaper validerade(jämförda med kurserna i omvårdnadsprogrammet). När Susanne fick sina kunskaper validerade visade det sig att det bara återstod 3 av 18 kurser i programmet, plus delar av 7 kurser. Susanne hade ekonomisk gymnasieutbildning och tio års erfarenheter från vården.
Under våren kom utbildningen igång, det var på distans och sköttes av Lernia, och de flesta pluggade på halvtid, på betald arbetstid.
Susanne läste dock på heltid, i åtta veckor.
– Det passade mig bättre, säger hon. Vi delades in i grupper och löste en del uppgifter i gruppen, resten av uppgifterna gjorde vi enskilt. Nästa alla hade dator hemma, och de som inte hade det kunde använda dator på jobbet.
Utbildningen pågår fortfarande för de flesta, och flera blir klara till jul. Då får de 400 kr mer i lön i månaden. För Susannes del är det viktigt att ha papper på sin utbildning, hon har flyttat och funderar på att söka jobb närmare bostaden.
I Malmö fortsätter valideringen och utbildningen. En ny omgång med 75 nya vårdbiträden har just börjat sin validering, det tar mellan tre och sju veckor. Till våren startar utbildningen som sker på halvtid.
– Vi kommer att fortsätta och ta in minst 75 till nästa år, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, projektledare på Malmö stads personalkontor. Vi räknar med att det kostar 5 miljoner att validera och utbilda 75 vårdbiträden. Det är billigare än att utbilda på traditionellt vis, men det viktigaste är att det är mycket bättre, både för oss och de enskilda vårdbiträdena. De får bekräftat att de faktiskt kan en massa redan, och eftersom de jobbar kvar på sin arbetsplats på halvtid tar de med sig de nya kunskaperna tillbaka. Det påverkar hela arbetsplatsen.
– Jag tror att det här är något vi bör ha permanent, och jag hoppas att det kan bli så.