Sist in inte alltid först ut
Nära 70 undantag har gjorts från turordningsreglerna sedan lagen om anställningsskydd ändrades vid årsskiftet. Det visar en kartläggning som har gjorts av LO. Två av undantagen har drabbat kvinnliga kommunalare som fick gå istället för yngre anställda.
Vid årsskiftet ändrades lagen om anställningsskydd med stöd av miljöpartiet och de borgerliga partierna i riksdagen. Arbetsgivare med högst 10 anställda har rätt att vid uppsägning på grund av arbetsbrist undanta två personer från principen sist in-först ut.
Enligt LO:s kartläggning, som inte innefattar Metalls medlemmar, har undantag gjorts för 68 personer. Enligt turordningsreglerna skulle dessa egentligen ha fått behålla sin anställning.
Två av undantagen från turordningsreglerna har drabbat kvinnor i Kommunal. De arbetade inom barnomsorgen.
En 58-årig barnskötare vid en Montessoriförskola blev uppsagd istället för en 43-årig barnskötare. Arbetsgivarens motivering var att den yngre kvinnan hade rätt utbildning för verksamheten.
Vid ett föräldrakooperativ sades en 49-årig kvinna upp istället för en annan kvinna i köket som är 6 år yngre. Arbetsgivarens motivering var att den äldre kvinnan var långtidssjukskriven och saknade rätt utbildning.
LO befarade när lagen trädde i kraft att den i första hand skulle drabba invandrare samt äldre arbetstagare och yngre kvinnor med småbarn.
Men enligt LO:s kartläggning har inte invandrare drabbats oftare än anställda med svensk bakgrund. Det är oftast män som har sagts upp och de äldre verkar inte mer utsatta än yngre. I flera fall har äldre fått stanna kvar medan yngre har fått gå.
Inom Transports område där 18 av undantagen har inträffat har dock med få undantag äldre fått gå istället för yngre.
Arbetsgivarna motiver sällan undantagen. De slipper det enligt den nya lagen.
I de fall där arbetsgivaren ändå lämnar en motivering sägs ofta att de som får stanna kvar genom undantag från turordningsreglerna har bättre utbildning och erfarenhet än de som får gå.
Två arbetsgivare motiverade sina undantag med att de som fick vara kvar fick arbetsgivaren lönebidrag för. Andra arbetsgivare hänvisar till felrekrytering eller samarbetsproblem för dem som måste sluta.
LO kräver att undantagen i LAS turordningsregler ska avskaffas. Den socialdemokratiska regeringen har också givit ett vallöfte om att ta bort undantagen i lagen.
Metall kommer i början av nästa år att i en egen undersökning kartlägga hur den nya lagen har drabbat deras medlemmar.