Kunde inte jobba helg — fick sänkt a-kassa
Undersköterskan Anna Blomfeldt fick sänkt a-kassa därför att hon inte
kan arbeta kvällar och helger.
Arbetsförmedlingen gjorde en egen tolkning av reglerna.
Hennes a-kasseersättning sänktes med 25 procent i 40 dagar. Anna tänker överklaga beslutet. Hon tycker inte att arbetsförmedlingen som har anmält henne till a-kassan har skött sitt jobb enligt AMS regler.
Arbetsförmedlingen anser att Anna gjorde en handlingsplan när hon skrev in sig på förmedlingen. Det tycker inte Anna eftersom hon då bara fick fylla i en blankett på egen hand. Hon tycker inte att hon fick chans att förklara att hon på grund av småbarn inte kan ta vilket arbete som helst.
Enligt AMS föreskrifter (AMSFS 2001:11) om individuella handlingsplaner ska arbetsförmedlingen göra en handlingsplan tillsammans med den arbetssökande.
Handlingsplanen ska beskriva den arbetssökandes skyldigheter och planerade aktiviteter för att få jobb.
Anna har arbetat inom vården i 15 år och bor ensam med sin son Albin. I början av juni skolades han in på dagis och hon började söka jobb. Hon anmälde sig till arbetsförmedlingen.
— Vi var cirka 15 stycken som fick sitta i ett rum och på egen hand fylla i en blankett. Jag svarade på de frågor som ställdes i blanketten och fattade inte att jag dessutom skulle förklara att jag inte kunde ta vilket arbete som helst på grund av mitt barn. Det var ingen som informerade mig om det.
Anna trodde att hon senare skulle få träffa en arbetsförmedlare och då göra en handlingsplan. Hon visste inte att arbetsförmedlingen betraktade den ifyllda blanketten som handlingsplanen.
Efter några veckor blev hon uppringd av en arbetsgivare som erbjöd henne jobb som undersköterska. Tjänsten var schemalagd även kvällar och helger.
Anna förklarade att hon på grund av barnpassningsproblem tyvärr måste tacka nej till erbjudandet. Hon fortsatte att söka jobb på egen hand.
Hon tog också kontakt med arbetsförmedlingen och fick träffa en arbetsförmedlare som skrev in att hon enbart kunde arbeta dagtid.
Förmedlaren skrev också in att Anna var i behov av omskolning till ett nytt yrke, vilket hon samma dag begärde att få.
Kort därefter fick Anna ett brev av en arbetsförmedlare hon inte tidigare varit i kontakt med. I brevet står att eftersom hon har tackat nej till anvisade jobb måste arbetsförmedlingen rapportera detta till a-kassan som får ta ställning till om Anna ska stängas av eller få sänkt a-kasseersättning.
Arbetsförmedlingen i Helsingborg bekräftar i stort Annas berättelse om vad som hänt. Chefen, Urban Axelsson, säger att förmedlingen agerat enligt reglerna som han tolkar dem. Enligt hans tolkning är blanketten som Anna fyllde i en handlingsplan även om hon fyllde i den på egen hand. Och i den står inget om att hon inte kan arbeta kvällar och helger.
Han ifrågasätter också om det är möjligt för en undersköterska att ha ett sådant förbehåll.
— Det finns inga jobb för undersköterskor enbart mellan klockan 7 till 17 i Helsingborg. Kan de inte arbeta under de förutsättningar som finns i det yrke som de har valt ska de heller inte gå arbetslös med a-kasseersättning, säger han.
Det tog nästan två månader för Kommunals a-kassa att utreda arbetsförmedlingens ifrågasättande av Annas rätt till a-kasseersättning. Den följde arbetsförmedlingens tolkning att Anna gjort en handlingsplan och felaktigt tackat nej till jobb.
Handläggaren Mona Ehnberg-Engström tycker samtidigt att det är bra att Anna överklagar beslutet.
— Reglerna och hur de tolkas kan bara ändras om Anna och andra ifrågasätter och överklagar. Det tycker jag är bra för det är många av våra medlemmar som har drabbats, säger hon.