Det hjälpte inte att biträdande näringsminister Mona Sahlin talade om en lag mot ofrivilliga deltider.

Kongressombuden hade fått nog av löften och målsättningar som inte minst socialdemokratiska arbetsgivare i kommunerna struntar i. De ville ha en lag om rätt till heltider och krävde en lag om att alla lediga tjänster ska utlysas som heltid – men att den anställde som så önskar ska få arbeta deltid.

Under debattens gång insåg partistyrelsen att majoriteten vid kongressen var för en sådan lag. Inför omröstningen ändrade sig därför partistyrelsen och stödde förslaget om en lag om rätt till heltid.

Av samma skäl ändrade sig också partistyrelsen i frågan om att höja taket för ersättning i a-kassan och att alla ska ha rätt till företagshälsovård.
Partistyrelsen förlorade senare omröstningen om en allmän rehabiliteringsförsäkring.

Efteråt strålade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin som en segrare.

För LO var dessa fyra frågor så viktiga att hon tidigare hotat med att det skulle bli problem med LO:s stöd för socialdemokraterna i valrörelsen om kongressen inte gav sitt bifall till fackens krav.
Nu kommer a-kasseersättningen nästa år att höjas med 100 kronor. Det är enligt Wanja Lundby-Wedin tillräckligt till en början. Målet för LO är att taket i a-kassan ska höjas till samma nivå som inom socialförsäkringen.

Många av Kommunals medlemmar har så låga inkomster att de inte kommer upp i a-kassans tak. För dem var beslutet om en lag som ger alla rätt till heltidsanställning desto viktigare.

Dan Gabrielsson, kommunalare och s-ombud från Skaraborg, var mycket nöjd efteråt.

– För kommunalarnas del var besluten mycket bättre än vad jag vågade hoppas på. Jag är helnöjd, säger han till Kommunalarbetaren.

Kommunals ordförande Ylva Thörn är glad över beslutet.

– Vi har drivit den här frågan i årtionden. I grunden handlar det om att ha en lön som det går att leva på, säger hon till Kommunals hemsidor www.Kommunal.se och Kolm In.

– Vi har försökt att nå heltider såväl avtalsvägen som genom frivilliga insatser från arbetsgivarna men det har inte lyckats. Nu är det bara lagstiftningsvägen som återstår, säger hon.

En lagstiftning på området kommer att ha stor betydelse, men det krävs att arbetsgivare och fack hittar lokala lösningar när den väl ska omsättas i verkligheten.

– Det handlar inte bara om att få till heltider utan att se över hela arbetsorganisationen, arbetsmiljön och schemaläggning. Det måste skapas möjligheter för anställda att faktiskt orka jobba
heltid.

– Det får inte bli så att den som till exempel har en 70-procentig tjänst erbjuds att fylla på till heltid med extra jobb på helger. Det är ingen lösning för Kommunals medlemmar.