Tror ni inte mig kan ni få läsa det själv. I en aktuell undersökning gjord av forskaren Stefan Svallfors, på uppdrag av Välfärdsbokslutet, konstaterar han:

”Trots pensionssystemets kvarstående tillitsproblem tycks det alltså som om det stora tillitsproblemet i svensk välfärdspolitik håller på att förskjutas från de statliga socialförsäkringarna till den kommunala vården, omsorgen och utbildningen.”

Har det gått in i huvudet nu? Vi litar mindre på er än på självaste pensionssystemet! Vi litar mindre på er än det där pensionssystemet som utvecklats till rena lotteriet. Pensionssystemet där du och din arbetskamrat, trots att ni jobbat lika länge och har haft samma lön, numera kan få helt olika pensioner. Allt beror bara på hur duktig du varit på att placera dina pengar. Är vi inte otacksamma?

Ni har arbeten med låga löner och minimala utvecklingsmöjligheter. Det sägs att ni har ett viktigt jobb, ni jobbar ju med människor. Ja, inte syns det i plånboken. Det är snarare tvärtom — ju längre bort du kommer från människor desto mer tjänar du.

Ni är oftare långtidssjukskrivna. Mellan 1992 och 1999 har det totala antalet långa sjukfall (minst 60 dagar) bland kvinnor ökat med 25000 och bland män minskat med 4000.
Det är äldre kvinnor i offentlig sektor, flest inom vård och omsorg, som står för ökningen.

Ni har otryggare anställningsformer. En del av er har till och med en arbetssituation som kan liknas vid daglönearbetarnas i början av förra seklet.

Jag har en kompis som är timanställd inom äldreomsorgen. Hon måste alltid stå till tjänst. Hon får sitta och vänta vid telefonen varje dag. Något annat har hon inte råd med.

Det kan vara en dyster framtid vi går till mötes. Sveriges kommuner behöver anställa 48000 nya personer varje år framöver. Men bara nio procent av de unga vill jobba offentligt, enligt Kommunförbundet. Den ekvationen går inte ihop. Något måste göras.

Det vet alla som sitter och bestämmer. Det vet alla de som är beslutsfattare i landets kommuner. Det vet även höjdarna inom näringslivet. Numera har ni till och med räknenissarna, som förutspår ekonomin, på er sida.

Alla är beroende av er och det arbete ni utför. Ni har ett utmärkt förhandlingsläge. Men ni får inte slå er till ro.

Aldrig genom historien har vanligt folk, som du och jag, vunnit något utan att kämpa och ställa krav. Det har alltid krävts facklig och politisk organisering. Det har alltid krävts kamp! Så är det även i dag. Glöm inte det!

Luciano Astudillo bor i Malmö och jobbar med politik därför att det är ett viktigt redskap för att förändra samhället till det bättre.

Kommunalarbetaren nummer 19-2001