Hon vill också att institutet studerar lagen i Norge som förbjuder arbetsgivare att köpa ut anställda.

Biträdande näringsminister Mona Sahlin tycker att skadeståndsbeloppen vid utköp ska vara så höga att de är avskräckande för arbetsgivare.

— Men så är det inte i dag. Det kostar för lite att göra sig av med anställda när det saknas saklig grund för uppsägning eller avsked. Då fungerar inte skadeståndbeloppen som ett skydd för dem som har rätt att behålla sin anställning, säger hon.

Kommunalarbetaren skrev i nummer 14/2001 att arbetsgivare köper ut hälften av de anställda som enligt Arbetsdomstolen felaktigt har sagts upp eller avskedats. Och det är bara toppen på ett isberg. I nio av tio fall avgörs inte sådana tvister i Arbetsdomstolen utan de slutar i förlikning där den anställde mot ersättning säger upp sig.

Det är paragraf 39 i lagen om anställningsskydd som ger arbetsgivarna möjlighet att mot skadestånd köpa ut anställda när det saknas saklig grund för uppsägning eller avsked.

Skadestånden beror på anställningstid och de är på mellan 16 och 32 månadslöner. Beloppen fungerar även som en prislapp vid förlikning. Arbetsgivarna vet vad den anställde maximalt kan få ut om denne vinner i AD. Ersättningen vid förlikning är oftast motsvarande mellan 6 och 24 månadslöner.

Kommunalarbetaren redovisade i artikeln att flera av de jurister som har haft mål i AD tycker att skadeståndsbeloppen är för låga vilket också påverkar ersättningen vid förlikningar. Mona Sahlin säger att ett förslag om höjda skadeståndsbelopp kan komma nästa år efter valet.

Staten och kommunerna utnyttjar möjligheten att köpa ut anställda lika ofta som privata arbetsgivare. Kommunaltjänstemännens fack, SKTF, tycker det är fel att skattepengar används till att sätta sig över AD:s domar och praxis om vad som är saklig grund för uppsägning.

Socialdemokraterna var också kritiska när den borgerliga regeringen i början av 90-talet ändrade lagen om offentlig anställning så att även statligt anställda kan köpas ut.

Men Mona Sahlin tycker inte att det är rimligt att nu ändra lagen så att offentligt anställda inte får köpas ut.

— Jag tycker att det ska vara lika regler för alla arbetsgivare och anställda, säger hon.

I Norge har ingen arbetsgivare möjlighet att köpa ut anställda. Den som vägrar att ta tillbaka en anställd som felaktigt har sagts upp eller avskedats får fortsätta att betala ut lön till henne.

Ändå är det vanligt att den anställde frivilligt väljer att sluta och då får ersättning för det. Men det är då den anställde som avgör om hon vill behålla eller sluta sin anställning.

Mona Sahlin säger att hon är tveksam till att även Sverige ska förbjuda arbetsgivarna att köpa ut anställda. På frågan om varför det fungerar i Norge och inte i Sverige svarar hon att hon ska be Arbetslivsinstitutet att närmare studera hur det norska anställningsskyddet fungerar.