Nedskräpning förstör arbetsmiljön
Kommunal sponsrar kampanjen "Ett skräp om dagen" med 150.000 kr.
-- Miljöarbetet är viktigt för oss och vi har medlemmar vars arbetsmiljö påverkas av nedskräpningen, säger Kommunals förbundssekreterare Lilian Hindersson.
Svenskarna slänger 9.000 ton skräp omkring sig varje år — godispapper, fruktskal, snus, glas, ölburkar, plastpåsar, tuggummi, muggar… Värst är det kring kiosker och snabbmatställen, och längs vägar och rastplatser. Djur i naturen skadas av skräpet, änder stryps av ölband i plast, grävlingar skär sig och igelkottar fastnar med huvudet i gamla konservburkar.
Och varje litet skräp kräver arbetstid och pengar att få bort: skräpet på gator och torg kostar svenska folket 322 miljoner om året.
Stiftelsen Håll Sverige Rent har därför startat en kampanj med mottot: ”Plocka upp ett skräp om dagen och säg åt någon att göra detsamma!”
— Syftet är inte att vi ska städa efter andra. Men genom att plocka upp skräp ger vi signaler till andra att sluta slänga skräp på marken, säger Helena Jönsson, kampanjledare.
Skräpet är inte bara otrevligt att se och farligt för småbarn och djur. En skräpig miljö skapar otrygghet.
— Nedklottrade skräpiga busstationer
och tunnelbanor känns hotfulla och inbjuder till ännu mer förstörelse, det visar undersökningar i New York, säger Helena Jönsson.
Svenska undersökningar visar att det är de yngre, mellan 15 och 29 år, som är värst på att skräpa ned med papper, kvinnor slänger tuggummin och män snus.
Man kan som enskild eller som företag/avdelning engagera sig i kampanjen och vinna priser, men det är också en tävling mellan kommuner. När det här skrivs leder Kungsör kommunligan med 284 anslutna medborgare.
Intresserade kan ringa 08-714 87 70 eller gå in på hemsidan www.ettskrapomdagen.nu.
Kampanjen pågår fram till världsmiljödagen i juni 2002.