Ledartips från Sören och Sören
LEDARE: En sjuksköterska och en fritidsledare lyfts fram som goda exempel i det senaste numret av tidningen Chef (10-01). Den ena styr med demokrati och delaktighet på en kvinnodominerad arbetsplats, den andra coachar mer traditionellt auktoritärt på en manlig arena.
Den förra, Sören Carlsson Sanz belönas med utmärkelsen Årets Chef 2001, för sin förmåga att skapa engagemang och arbetsglädje i en hårt utsatt bransch, i det här fallet Södersjukhusets akutmottagning i Stockhom.
”Han är precis allt som en chef ska vara: delaktig i verksamheten, synlig, han lyssnar, hans dörr är alltid öppen, även om det gäller våra privata problem, han tror på oss och har fått oss att jobba som ett team med stark gemenskap. Han gör oss delaktiga. Han är helt enkelt outstanding”, säger undersköterskan Marita Lindberg och sjuksköterskan Anne-Mari Lindberg, som nominerat honom.
Den senare, Sören Cratz, Hammarbys fotbollstränare hamnar på en hedrande sjätteplats i tidningens ledarstilsliga, ett föredöme med sitt krävande men också lyhörda ledarskap, som skördat framgångar för det tidigare bottentippade laget.
”Man kan komma till en match eller träning och känna att man bara är på 85 – 90 procent av sin nivå. Men Sören är alltid på 100 procent, då rycks man med”, säger en spelare i tidningen Chef. ”Han får oss att inta rätt inställning före varje match.”
Det handlar alltså om olika ledarstilar på arbetsplatser med vitt skilda uppdrag och förutsättningar. Men de gemensamma nämnarna finns där också, ett sätt att hantera chefskap som många kan ta till sig av.
Både Sören och Sören har förmågan att leda i motgång och skapa arbetsglädje även när vindarna blåser snålt och pengarna tryter. De inspirerar till nytänkande och tar vara på de medarbetare och resurser som finns och gör det bästa tillsammans med dem. Båda ser till helheten och sätter lagandan främst.
Sören Carlsson Santz kreativa stil innehåller arbetsgrupper, frivillig schemaläggning demokratiskt beslutsfattande och högt i tak. Men framför allt en känsla för vars och ens insats, ett tänkande bortom hierarkier och inte minst: förmågan till helhetssyn, att se sin insats i ett större samhällsperspektiv.
Sören Cratz har lyckats med något så ovanligt som att få laget att jobba helhjärtat för kollektivet, stjärnor i lika hög grad som reserver. Han är mycket tydlig.
Styrkan i bådas ledarskap är deras brinnande engagemang som frigör utvecklingskraft och skapar nytänkande.
I såväl fotboll som sjukvård och annorstädes handlar det om att få både ansvar och befogenheter som ledare. Utan tillit uppifrån kan chefen inte verka och växa. Sören Carlsson Santz får spelrum av sin chef, medan Hammarbys styrelse låter sin succétränare gå efter höstsäsongen. Cratz får brinna vidare i Norrköping.