Ett diskussionsunderlag om rapporten ”Solidaritet och valfrihet i välfärden” ska tas fram av ett fristående konsultföretag. Diskussionsunderlaget ska användas när de utvalda medlemmarna samlas vid träffar som beräknas ta 2-3 timmar att genomföra.
Rådslaget ska diskutera vad det är som händer i världen runt omkring kommunalarna, vad kan det få för konsekvenser för Kommunal och vad tycker medlemmarna.

Andra intresserade kommunalare ska också få möjlighet att lämna sina synpunkter även om de inte deltar vid träffarna.
Förtroendevalda som deltar i rådslaget bjuds in till heldagsträffar med fördjupade diskussioner i så kallade fokusgrupper. De ska diskutera vad som bör vara Kommunals värdegrund i frågor som rör välfärden, driftformer, konkurrensutsättning, valfrihet och brukarinflytande.

Inför rådslaget ska 300 handledare utbildas. Till fokusgrupperna utbildas 75 diskussionsledare.

Rådlaget beräknas kosta Kommunal 10 miljoner kronor. Det inleds i december och ska pågå fram till sista februari nästa år.
Under mars månad görs en sammanställning av de synpunkter som har kommit in och förbundsstyrelsen presenterar ett nytt förslag som ska diskuteras i fokusgrupper. Sedan lämnar förbundsstyrelsen i april ytterligare ett nytt förslag som ska behandlas vid förbundsmötet 29-30 maj nästa år.

Det var Kommunals kongress i juni i år som beslöt att ett rådslag ska genomföras. Detta sedan kongressen inte ville anta förbundstyrelsens rapport ”Solidaritet och valfrihet i välfärden”. Rapporten föreslår att Kommunal ska säga ja till konkurrens och vinstdrivande privata företag inom vård, skola och omsorg.